Capcalera_altres1
Agenda
29
Nov

El cost de la factura energètica suposa tot un repte per a les PIMES de Catalunya. Conceptes complexes i poc interès per part de les companyies comercialitzadores per facilitar aquesta comprensió generen sovint que l’empresa hagi d’assumir sobrecostos innecessaris que ni tan sols és conscient que està pagant.
Aquesta jornada, impulsada per l'Associació pel Desenvolupament Rural de la Catalunya Central, vol dotar als gestors de les empreses del territori de les eines necessàries per poder comprendre, gestionar i optimitzar al màxim la despesa energètica, amb l’objectiu de fer-les més competitives. Alhora, veurem altres sistemes de finançament, amb impacte positiu, i per projectes exclusivament d’àmbit energètic.

Programa

Centre Cívic (Sala d’Estudi). Escoles, 2. Olost
18
Nov

La Setmana Europea de la Prevenció de Residus neix d'un projecte de 3 anys que rep el suport del programa LIFE+ de la Comissió Europea. L'objectiu és organitzar durant una mateixa setmana i arreu d'Europa, accions de sensibilització sobre la prevenció de residus
Una Setmana Europea per:

 • Donar a conèixer estratègies de reducció de residus i la política de la Unió Europea i dels seus Estats membres en aquesta matèria.
 • Fomentar accions sostenibles per reduir els residus arreu d'Europa.
 • Fer públiques les tasques dutes a terme pels diversos actors mitjançant exemples concrets de reducció de residus.
 • Fer canviar el comportament quotidià dels europeus (consum, producció).

Més informació

FONT: Agència de Residus de Catalunya
 

Arreu del territori
10
Nov

"PRESURA 2017 -  1ª Feria para la Repoblación de la España Vacía"  és un espai que pretén posar en contacte a ciutadans emprenedors que volen desenvolupar les seves iniciatives en el medi rural, amb totes aquelles institucions i persones que poden ajudar a engegar aquests projectes (ajuntaments, diputacions, Grups d'Acció Local, ONGs, inversors, entitats financeres, etc.).

L'esdeveniment arriba en un moment molt oportú, ja que existeix un interès creixent, sobretot entre els joves, per emprendre en zones rurals. La Fira tindrà un àmbit nacional, i l'objectiu és que, a poc a poc, es converteixi en una trobada de referència del sector.  

PRESURA 2017 
vol transmetre optimisme i esperança, en un context d'extrema dificultat per a les comarques que pateixen la despoblació, i donarà especial rellevància a la participació dels emprenedors, sobretot la d'aquells que puguin mostrar exemples d'èxit desenvolupats en entorns rurals.
Així mateix, la Fira ha previst un sistema de cites perquè tots els assistents, expositors, etc., puguin programar reunions amb aquelles persones que més els interessi, convertint-se així en un espai excepcional per connectar i relacionar-se amb totes aquelles institucions i persones que treballen en aquest àmbit

PRESURA 2017 es celebrarà a les instal·lacions de "El Hueco", a Sòria, un espai de coworking de 2.500 m2, on es podran trobar expositors, conferències, projectes i moltes activitats per a facilitar el "networking" entre els assistents. Els sectors més importants que estaran representats a la Fira seran:

 • Agroecologia
 • Forestal 
 • Habitatge Rural 
 • Cohousing
 • Economia circular
 • Turisme rural
 • Energies renovables 
 • Tecnologia 
 • Emprenedoria social

Més informació

El Hueco. Soria
9
Nov

L’agroecologia promou la sostenibilitat dels sistemes alimentaris, i posa l’accent en la seva relocalització. El consum alimentari, que es concentra a les àrees urbanes, determina les formes i llocs de producció i distribució d’aliments, així com els impactes socials i ecològics que aquestes formes generen.
La reconstrucció, des d’una perspectiva de sostenibilitat, dels sistemes alimentaris de les grans conurbacions requereix ampliar l’escala d’anàlisi, i incloure els territoris dels que aquestes conurbacions es proveeixen. La mirada dels sistemes alimentaris de les ciutat-regió planteja, no obstant, reptes administratius, polítics, territorials i bio-físics. En aquesta jornada analitzarem aquestes dificultats en els processos que s’estan engegant a la ciutat-regió de Barcelona, així com en altres territoris; i tractarem d’identificar eines per a la seva superació.

Aquesta jornada tècnica es realitzarà en el marc de la "IV Edició del Postgrau en Dinamització Local Agroecològica", i va adreçada a tècnics d’institucions i entitats que treballen en els àmbits agroalimentari i del desenvolupament local.

Programa

Casal de Barri Pou de la Figuera. Sant Pere Més Baix, 70. Barcelona
9
Nov

El Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de Catalunya (CADS) i la Diputació de Barcelona, a través de la col·laboració i la coordinació de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, organitzen dues jornades per presentar el Tercer Informe sobre el Canvi Climàtic a Catalunya
Durant les jornades es pretén transferir el coneixement científic des de l’àmbit de la recerca als responsables municipals i poder establir el contacte directe entre el món científic i el món local. Per altra banda, es busca facilitar als responsables municipals informació científica contrastada per informar a la ciutadania sobre el canvi climàtic a Catalunya, així com aportar les recomanacions del món científic perquè puguin ser incorporades a les polítiques locals de mitigació i adaptació al canvi climàtic.

Programa i inscripcions

CONSERVATORI PROFESSIONAL DE MÚSICA DE SANT CUGAT. Plaça Victòria dels Àngels, 2. Sant Cugat del Vallès
9
Nov

Jornada Anual de la Xarxa de Custòdia del Territori  - Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya. Enguany s’ha dissenyat amb un doble objectiu: per una banda es realitzaran diverses càpsules de coneixement a fi de tractar temes d’actualitat (presentació del nou inventari 2017 d'acords de custòdia, la futura llei del foment de l'associacionisme i la custòdia del territori en el llibre VIè del codi civil, entre d'altres) i una sessió sobre opcions de finançament de la natura. Per l’altre, s’han programat diverses sessions de debat que establiran l’inici d’un procés participatiu per definir el Pla Estratègic Conjunt XCT-XVAC.

La participació a la jornada és gratuïta, però cal inscriure's prèviament (places limitades).

Programa
Inscripcions

Torre Jussana. Av. del Cardenal Vidal i Barraquer, 30. Barcelona
3
Nov

Primera jornada d’economia del bé comú a l’àmbit rural, per tal de donar a conèixer aquest nou concepte d’economia i política a través de projectes vigents, i veure com aquest model pot contribuir a la millora de l’entorn, del medi ambient i al benestar de totes i cada unes de les persones que interactuen en la comunitat: productors, transformadors, proveïdors, consumidors, etc.
L'Economia del Bé Comú (EBC), promoguda per l'economista austríac Christian Felber, és un model socioeconòmic que pretén reorientar el model econòmic actual, basat en la maximització del benefici individual, i enfocar-lo al servei del bé comú.

La jornada és gratuïta, però cal inscriure’s prèviament a través de: 
Escola Agrària de Manresa: 93 874 90 60 - A/e: https://goo.gl/DCHi3Y
També us podeu inscriure a través del servei de Preinscripcions a jornades del PATT del portal RuralCat.

Programa

Escola Agrària de Manresa. Av. Universitària, 4-6 (Edifici FUB). Manresa
30
Oct

En el marc del projecte de cooperació "Leader Natura - Vida Silvestre" es dona continuïtat a la capacitació tècnica d’agents del territori.
La jornada pretén aportar coneixements, eines i experiències per tal d’aprofitar el recurs de fauna que tenim en els territoris rurals catalans i aconseguir el creixement de les empreses del sector de natura i fauna, a més de crear sinèrgies amb la producció local, la sostenibilitat i les altres activitats territorials.

Programa
Cartell

Cal Sinén. Estany d'Ivars i Vila-sana. Ivars d'Urgell
28
Oct

Segona jornada dins el cicle CREA (Creativitat, Ruralitat, Emprenedoria, Actitud), organitzada per l’Oficina Jove de les Garrigues en el marc del projecte de cooperació ODISSEU.
Es farà una xerrada sota el títol ‘Capta clients per Internet i impulsa el teu negoci’ a càrrec del consultor Narcís Romà, i seguidament hi haurà una taula d’experiències amb joves emprenedors del territori.

Programa

Sala de ball. Els Omellons (Les Garrigues)
28
Oct

El Consorci GAL Alt Urgell-Cerdanya, l’Oficina Jove de l’Alt Urgell i el Consell Comarcal de l’Alt Urgell organitzen el networking “Arrela’t a l’Alt Urgell” dirigit a empreses, joves emprenedors/es i persones que busquin millorar la seva ocupabilitat. Una trobada que vol ser un espai de relacions i coneixences per fer visibles les possibilitats de col·laboració i complicitat empresarial, oportunitats d’ocupació, projectes compartits i negoci que hi ha a les comarques rurals de muntanya.

El programa s’estructura en dues parts. Una primera, formativa i pràctica, que motivi i doni eines a les persones participants per a crear o ampliar la seva pròpia xarxa de contactes professionals. Aquest taller “Connectant els talents” anirà a càrrec de l’analista digital Neus Arqués.

A la segona part, entre les persones participants es podran presentar els seus projectes, empreses, perfils i experiència amb la voluntat de fer vincles professionals que enforteixin el teixit productiu de l’Alt Urgell i millorin l’ocupabilitat del col·lectiu jove.

La participació és gratuïta i oberta a tothom. Cal inscripció prèvia per tal d'organitzar millor les dinàmiques pràctiques i l’aforament.

Cartell jornada
Inscripcions

FONT: www.odisseujove.cat

Cocteleria Glops Palau. La Seu d'Urgell
Segueix-nos a Facebook Twitter