Capcalera_altres1
Agenda
27
Jun

Aquesta jornada va adreçada a les empreses turístiques del món rural, moltes d’elles petites i de gestió familiar, que volen incorporar productes locals i de proximitat als seus serveis per tal de donar-los-hi un valor afegit i que moltes vegades es veuen preocupades pels costos que aquests poden representar.
A la jornada es tractaran temes com el control de costos, la relació d’ingressos i despeses, els marges nets dels productes i l’anàlisi de la viabilitat.

Programa

Can Monsà. Fundació d’Estudis Superiors d’Olot. Joan Pere Fontanella, 3. Olot
19
Jun

El fet local de frontera territorial entre comunitats autònomes és complex i ambivalent, i planteja dubtes i formes de relació que cal analitzar per tal de determinar les diverses variables que conflueixen en el concepte de “límit territorial”. Partint de l’estudi d’aquestes variables, la sessió pretén, des d’una vessant pràctica, analitzar les seves diferents dimensions físiques, les concepcions polítiques i culturals que entren en joc i els problemes reals que es plantegen en els municipis fronterers amb diferents marcs jurídics.

La sessió de treball es planteja els següents objectius:

 • Analitzar des de diferents enfocaments acadèmics els problemes que tenen els municipis de frontera.
 • Donar a conèixer les experiències i els casos de gestió d’interessos comuns i també els conflictes que plantegen els interessos particulars de les institucions implicades en una geografia de frontera.
 • Reflexionar sobre les eines que es poden posar a l’abast dels tècnics i autoritats per tal de millorar les relacions de veïnatge i incrementar la cooperació com a forma de superar els problemes que es produeixen.

Programa

Centre de Formació i Estudis Agrorurals. Carretera de Riudoms, km 2,2. Reus
14
Jun

El creixement exponencial de la població i el caràcter finit dels recursos del planeta fan que torni a ser qüestionable la nostra manera de vida actual, les possibilitats de consum en general, i les de productes alimentaris en particular.
Això no és una cosa nova, al llarg de la història diversos pensadors i economistes han reflexionat sobre aquest tema, anunciant la fi de la humanitat. Fins ara, la tecnologia ha estat el nostre gran aliat per salvar aquest horitzó.
Però, què passarà en aquesta ocasió?. El futur és incert, però, a priori la bioeconomia es presenta com una eina perquè no es compleixin les previsions més pessimistes, com una via d'escapament davant aquesta cruïlla, a través d'una concepció holística de la gestió de recursos biològics, transformant un sistema de producció lineal en un altre circular més sostenible, en què aspectes ètics i el diàleg social són essencials per a l'èxit.

Programa
#foodture18

Auditori del Parc Científic de Barcelona. Baldiri Reixac, 4-12. Barcelona
9
Jun

"Benvinguts a pagès" és una iniciativa promoguda per la Fundació Alícia, juntament amb l’Agència Catalana de Turisme i el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, que consisteix en un cap de setmana en què pagesos de tot Catalunya obriran les portes de casa seva per ensenyar els seus camps, els seus ramats i els seus obradors. Sens dubte, una oportunitat per redescobrir el lloc on neix tot allò que mengem i conèixer de prop les persones que es cuiden de produir els aliments que ens arriben a casa.

Així, el cap de setmana del 9 i 10 de juny es podran visitar explotacions agràries d'arreu del territori, degustar menús Benvinguts a pagès als restaurants seleccionats i gaudir d'allotjaments amb ofertes especials.

Més informació

FONT: http://benvingutsapages.cat

Arreu del territori
8
Jun

Cinquena edició de MADbird, la fira internacional de turisme d'observació de la naturalesa a Espanya. Un esdeveniment que pretén donar a conèixer el turisme d'observació de la Natura com a eina per conèixer la fauna i la flora nacional i internacional; a la vegada que reivindica aquest tipus de turisme com un element respectuós i professional, capaç de generar recursos econòmics en els territoris i amb grans possibilitats de futur.

Durant la celebració de MADbird es desenvoluparà un ampli repertori d'activitats paral·leles relacionades amb el món de l'art, la literatura, la fotografia i la cultura en general, que inclouen activitats per birdwatchers urbans, exposicions, conferències, tallers, exhibicions i concursos.

Web "MADbird"

Paseo del Prado. Madrid
8
Jun

Un cop societat i polítiques han assumit que cal una quantificació ambiental de l’activitat agrària, cal assegurar-nos que aquesta es farà el més acuradament possible.
En anteriors jornades hem conegut l’existència d’eines i mètodes, més o menys simplificats, per dur a terme aquesta quantificació. Amb aquesta jornada es vol anar una mica més enllà i conèixer el que hi ha darrera d’aquestes eines i mètodes.
En primer lloc, cal tenir una informació el més acurada possible dels “inputs” i “outputs” de la producció. En aquest sentit les bases de dades són de gran ajut. És per això que es vol presentar la iniciativa que s’està fent a França per construir una base de dades del sector agroalimentari.
Com que el que es pretén és calcular les emissions que afectaran el medi ambient, es necessiten metodologies consensuades i com més aproximades a les nostres condicions geogràfiques, millor.  Per últim, cal que el sector, que és qui gestiona i finalment ha de treure profit de les millores, conegui l’aplicabilitat pràctica d’aquesta quantificació.

La jornada és gratuïta, però cal inscriure’s prèviament a través d’aquest formulari.

Programa

Sala d’Actes del DARP. Gran Via de les Corts Catalanes, 612-614. Barcelona
1
Jun

La Transició Energètica cap a un model d’energia neta i de generació distribuïda té els ciutadans i l’administració local com a peça clau. Ja sigui a través d’un paper més actiu controlant, fent més eficient el nostre consum d’energia o generant la nostra pròpia.
Ara també podem avançar per a que la producció d’energia estigui al nostre abast, sobretot gràcies a l’abaratiment de les plaques solars fotovoltaiques i de les bateries d’emmagatzematge per als sistemes d’autoconsum, a la digitalització de l’energia, que facilita una gestió més acurada de la producció, la demanda i a la progressiva millora de la normativa.
Aquesta jornada de presentació pretén oferir informació, continguts i eines per a què les administracions locals puguin apropar aquests conceptes a la ciutadania.

Programa

Museu Etnogràfic de Ripoll. Plaça de l'Abat Oliba, s/n. Ripoll
31
Mai

El canvi climàtic sembla que és un fet i ja el vivim. Ara bé, serà clau, trobar solucions a tots els nivells per afrontar-lo i buscar l’adaptació a nous escenaris canviants.
Cada dia es percep que tenim més sequeres severes, pluges torrencials, gelades tardanes o avançaments de collites, etc., que fan que ens plantegem si aquest fenomen serà esporàdic o continuat.  Com han d’afrontar aquests canvis cada un dels agents que gestionen el medi rural?
Amb aquesta jornada es vol aconseguir una visió àmplia dels diferents canvis climàtics que es van disposant i la seva afectació als pilars del medi rural: l’agricultura, la gestió forestal i la ramaderia. Així, es donarà veu a tots els vessants principals del medi, per tenir una visió global de la problemàtica i possibles evolucions a curt i llarg termini.

Programa

Col·legi d’Enginyers Tècnics Agrícoles i Forestals de Catalunya - Demarcació de Barcelona. Enamorats, 62-64. Barcelona
31
Mai

Sessió informativa per conèixer les oportunitats que ofereix el programa "Erasmus+". Durant la jornada es farà una breu explicació de les accions incloses en el programa:  

 • Acció KA1: projectes de voluntariat, intercanvis juvenils i mobilitat de professionals.
 • Acció KA2: en concret, iniciatives juvenils.
 • Acció KA3: en concret, diàleg estructurat.
 • Altres possibilitats i recursos de l’E+: cursos, seminaris i recursos.
 • Experiència en cadascuna de les accions.

Aquesta sessió informativa correspon a la primera fase del "Cicle formatiu del programa Erasmus+". Una iniciativa sorgida de l’Àrea de Participació de l’Agència Catalana de la Joventut (ACJ) i la Direcció General de Joventut per promoure la informació i la formació sobre les accions i les possibilitats que ofereix aquest programa en l’àmbit de la joventut.
Es pretén oferir una eina que doni resposta a les necessitats d’informació, planificació i acompanyament expressades per les entitats catalanes juvenils i el tercer sector.

Aquest cicle s’estructura en quatre fases lineals:

 • Fase 1. Tres sessions presencials informatives de l’Erasmus (E+) durant el mes de maig. Les tres tenen el mateix contingut, per tant, només cal inscriure’s en una.
 • Fase 2. S’ofereixen cinc sessions virtuals específiques per a cada acció de l’E+ durant el mes de juny. 
 • Fase 3Contact Making Seminar de recerca de socis durant el mes d’agost o setembre.
 • Fase 4Atenció personalitzada per a l’acompanyament en el procés de sol·licitud durant el mes de setembre.

Cicle formatiu del programa "Erasmus+"

Espai Telecentre. Camí de la Cabanera, 2. Sort
31
Mai

L'objectiu de la jornada, impulsada per la Red Rural Nacional en col·laboració amb la Unitat de Suport de la Direcció general de Desenvolupament Rural i Política Forestal (MAPAMA), és l'intercanvi d'idees, la interacció i la col·laboració entre els participants procedents tant d'Administracions responsables de dissenys de polítiques, com d'actors del medi rural, responsables de facilitar o posar en pràctica projectes dirigits a revitalitzar les zones rurals a través de la innovació social i digital.
L'esdeveniment busca:

 • Abordar les necessitats de digitalització del medi rural i les característiques dels territoris rurals intel·ligents a través d'un procés participatiu.
 • Debatre sobre les línies vinculades a la digitalització del medi rural en l'àmbit territorial per contribuir al desenvolupament de l'agenda de digitalització del sector agroalimentari i forestal i el medi rural, amb la participació dels principals actors del territori.
 • Identificar línies o idees per al desenvolupament de possibles projectes pilot per a la posada en pràctica de pobles intel·ligents que serveixin d'exemple i model per a altres municipis i zones amb condicions estructurals i socioeconòmiques similars.

La jornada comptarà amb la participació dels grups Leader catalans. Així, Begoña Garcia, gerent del Consorci Intercomarcal d'Iniciatives Socioeconòmiques, presentarà el projecte de cooperació "Cowocat_Rural", i Albert Puigvert, gerent d'ARCA , presentarà el programa "ODISSEU" per al retorn i la inserció laboral de joves al medi rural".  

Programa (provisional)

Casa de la cultura - edifici polivalent. Río Jordán, 15D. Añora (Còrdova)
Segueix-nos a Facebook Twitter