Capcalera_altres1
Agenda Territori: Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp (anteriorment Consorci Leader Priorat - Baix Camp i Consorci de Desenvolupament Alt Camp, Conca de Barberà i Anoia)
16
Gen

L’energia és un dels inputs de pes en moltes indústries i la incertesa i fluctuacions dels seus preus, sovint un bon maldecap.
Entre les possibles energies renovables, la biomassa forestal és una de les opcions amb una millor rendibilitat i amb un important retorn al territori, donant sortida a uns excedents.
En la sessió es coneixeran de primera mà casos d’èxit que ja es desenvolupen, així com dades que permetran fer una bona aproximació a la viabilitat de l’ús d’aquest recurs a escala industrial.

Programa

CONCACTIVA. Daroca, 1. Montblanc
9
Nov

Des del Consorci Leader de la Catalunya Central s’impulsen activitats per posar en valor els productes locals dels territoris rurals catalans.
La producció porcina ecològica a Catalunya, tot i ser minoritària, actualment es troba en un moment d’interès creixent, tant per part del sector productiu com per part del consumidor. Els reptes de la producció però, no sempre són fàcils, i la necessitat de cercar noves formes d’afrontar els problemes que poden sorgir, és cada cop més elevada.
Aquesta jornada pretén apropar aspectes de la sanitat i maneig de les granges de porc ecològic a França, i que avui en dia són d’especial interès per al sector del porc ecològic català. La sessió també servirà per presentar breument APPECAT, l’Associació de Productors de Porc Ecològic de Catalunya, i es farà una taula rodona entre els mateixos productors/es catalans/es i els assistents a la jornada.

Programa

Consell Comarcal del Solsonès. Sala Gòtica. Dominics, 12. Solsona
22
Oct

El Castell Templer de Barberà de la Conca (Conca de Barberà) acollirà la segona edició d’"Agronyam", una jornada destinada a connectar productors del Camp de Tarragona (principalment de les comarques del Priorat, la Conca de Barberà i l’Alt Camp però també de municipis del Tarragonès, Baix Camp i Baix Penedès que formen part del territori d’actuació del Consorci Leader de Desenvolupament del Camp) amb professionals de la restauració d’arreu del país: cuiners, periodistes gastronòmics, restauradors, foodies...

La segona edició d’"Agronyam" es planteja novament com un punt de trobada, coneixement i intercanvi de contactes i experiències entre ambdós perfils. Com un aparador i punt de trobada de professionals de la gastronomia i l’enologia, un espai on es teixeixin complicitats i tanmateix una jornada que afavoreixi el coneixement i la connexió perquè els assistents creïn sinergies, trobin nous motius d'inspiració i descobreixin noves maneres de conscienciar, elaborar i consumir aliments, basades en la tradició i en la innovació, empeltades en la llibertat, en la creativitat i, per sobre de tot, en el respecte per l’entorn i el medi natural. Així, "Agronyam" és una de les accions principals del projecte Muntanyes Modernistes 2018, dirigit pel Consorci Leader del Camp, centrat en afavorir la diversificació econòmica del territori del Camp de Tarragona, aprofitant espais tan emblemàtics com el celler modernista de Barberà de la Conca o el castell de la mateixa vila.

Sota el títol “L’art de produir, compartir, col·laborar i competir”, "Agronyam" consta de diferents ponències i, al final del matí, s’ha previst un espai de tast i networking perquè productors i cuiners es relacionin entre ells i puguin crear sinergies amb l’objectiu d’enfortir la cultura enogastronòmica del Camp de Tarragona.

La xef catalana Carme Ruscalleda, amb 7 Estrelles Michelin, intervindrà a la jornada amb la ponència “L’únic permanent és el canvi. Néixer, créixer, consolidar-se i renovar-se per continuar”. Cal destacar que la seva intervenció tindrà lloc tan sols 5 dies abans que tanqui el restaurant Sant Pau de Sant Pol de Mar. A més de la intervenció de la cuinera catalana Carme Ruscalleda, el programa inclou la participació de l’antropòleg de la Fundació Alicia, Joan Ribas; del mestre xarcuter mallorquí, Xesc Reina; de la Unió de Productors i Cuiners del Baix PenedèsTerra i Taula; de l’Associació gastronòmica i cultural d’IgualadaVadefoodies; i del cuiner de l’any i estrella Michelin, Vicent Guimerà, propietari del restaurant L’Antic Molí d’Ulldecona.

"Agronyam" tindrà lloc en horari de matí, i la jornada serà conduïda per la periodista Paula Molés Martí que, aquesta temporada, ha estrenat a Catalunya Ràdio el programa gastronòmic “Un restaurant caníbal a Berlín”.

Un cop finalitzades les ponències, els assistents podran conèixer productors i elaboradors del territori a través d'un tast de 3 vins de diferents cellers cooperatius de l'Alt Camp, la Conca de Barberà i el Priorat.

La jornada és una iniciativa organitzada pel Consorci Leader de Desenvolupament del Camp, amb la col·laboració de l’Associació d’Hostaleria de Tarragona, que patrocina la conferència del xef Vicent Guimerà. "Agronyam" també compta amb la complicitat de l’Associació Fet a l’Alt Camp, Fet a la Conca i del Consell Comarcal del Priorat.

Programa
Inscripcions - abans del 12 d'octubre

FONT: Consorci Leader de Desenvolupament del Camp

Barberà de la Conca
21
Mai

Els productors de calçots de la "IGP" i els cellers de la "DO Tarragona" tenen molt clar que la qualitat del seu producte és molt diferenciada respecte a altres opcions del mercat, però pel consumidor final aquesta percepció no és prou evident, possiblement per manca de coneixement. Cal més i millor comunicació?.
El sector de la restauració és sense cap mena de dubtes el qui pot jugar un paper clau en aquesta comunicació, i qui pot obtenir-ne els primers beneficis. El focus està en el veritable protagonista de qualsevol producte: el consumidor.

Programa

Convent del Carme. Plaça del Carme, 5. Valls
28
Abr

Des de l’Associació Leader de Ponent, en el marc del projecte "Espais Naturals de Ponent", s’ha col·laborat en l’organització d’un dels cursos que s’han impulsat des de la "Institució Catalana d’Història Natural": "El Riu Corb. Natura i paisatge". Aquest curs tindrà lloc els dies 28 i 29 d’abril, i anirà a càrrec dels biòlegs Andreu Serés i Delfí Sanuy.

La "Institució Catalana d’Història Natural", filial de l’"Institut d’Estudis Catalans", és una societat científica que té per finalitat promoure l’estudi i la divulgació dels coneixements referents als éssers i els sistemes naturals. Cada any, aquesta institució organitza uns cursos naturalistes dirigits als interessats en el coneixement i l’estudi dels organismes i dels sistemes naturals i que tenen un enfocament totalment pràctic. Per aquesta anualitat, aquests cursos estan programats des del mes d’abril al mes de juliol.

Més informació

Castell dels Comtes. Santa Coloma de Queralt
18
Abr

A l’hora de crear una empresa és important pensar en el model de negoci, és a dir, en la descripció de com les diferents activitats de l’empresa s’articulen entre sí i com s’implanten a la pràctica els diversos mecanismes per a generar ingressos i beneficis. Així doncs, és important tenir en compte la visió i l’estratègia que, com a empresa, volem seguir.
En aquesta jornada es treballarà amb el "model Canvas", una eina d’anàlisi que ens permetrà preveure una visió global del nostre futur com a empresa.

Programa

CONCACTIVA. Daroca, 1. Montblanc
12
Mar

La gastronomia és un actiu fonamental de qualsevol destinació turística i en un territori com el Priorat és reflex de la seva tradició agrícola i de la qualitat del seu paisatge. Aquests valors gastronòmics són també motor de desenvolupament econòmic i cal la seva valorització, promoció i comercialització d’acord amb els principis de la sostenibilitat i la conservació de l’entorn natural en el qual es produeixen, tot respectant les necessitats de la població local i afavorint el consum responsable.

Aquesta jornada es dirigeix als principals promotors de la gastronomia local: al sector de la restauració i a tots aquells productors locals que ofereixen visites (obradors, cellers...). Es vol animar aquest sector perquè es comprometi amb el turisme sostenible, partint de la metodologia participativa que ofereix la "Carta Europea de Turisme Sostenible del Priorat". Per això s'han convidat a restaurants i productors acreditats amb la Carta, perquè comparteixin les seves experiències i expliquin les oportunitats que ha significat aplicar millores de gestió en relació a l’entorn natural per oferir un millor servei als clients.

Programa

La Morera de Montsant
20
Gen

El cultiu de la tòfona negra (Tuber melanosporum) presenta bones perspectives, presents i futures. No obstant, l’estabilitat i l’augment de la producció dependrà d’una gestió correcta.
En aquesta jornada es presentaran les darreres novetats respecte les aportacions de substrats amb inòcul i com afecta aquest tractament a les plantacions. També es parlarà dels problemes que està ocasionant l’escarabat de la tòfona negra a les plantacions i quins són els últims coneixements per combatre’l. Tot seguit es parlarà de quina és la situació actual del cultiu de la tòfona negra a Catalunya i els seus avenços.

Programa

Restaurant El Casal. Vilanova de Prades
24
Nov

La Fundació Carulla va crear, amb ESADE, l’"Observatori dels Valors" per tal d’analitzar qüestions rellevants per a la societat catalana. El paisatge, senyal identitari quotidià massa sovint inadvertit, requereix també d’una reflexió des d’aquesta perspectiva.

El cicle El(s) valor(s) del paisatge vol contribuir al debat sobre el paisatge que la Fundació va iniciar amb la publicació del llibre “Ambient, territori i paisatge. Valors i valoracions”, de Ramon Folch i Josepa Bru.
L’objectiu del cicle és promoure el diàleg plural, per tal de contribuir a la identificació i preservació dels valors del paisatge, tot fomentant la sensibilització de la ciutadania. Al llarg de les tres sessions es debatrà sobre: Què és el paisatge? (24 d’octubre, Barcelona), Com s’ha de protegir i gestionar? (7 de novembre, Barcelona) i Com es transforma? (24 de novembre, Museu de la Vida Rural, l’Espluga de Francolí).

Programa
Inscripcions

Museu de la Vida Rural. L’Espluga de Francolí
24
Nov

Jornada informativa i de divulgació de les diferents iniciatives i accions de dinamització agrària territorial que s’estan impulsant a la comarca vehiculades com a eines de desenvolupament local sostenible.
La jornada és divideix en tres parts. A la primera part, es presentaran diferents eines de planificació territorial que s’estan impulsant, a la segona part, es mostraran els resultats obtinguts en els diferents estudis i projectes que s’han realitzat durant el 2017 en l’àmbit comarcal.
Finalment, en la tercera part és farà una taula rodona per plantejar els principals reptes i oportunitats que pot oferir el treball en sinèrgia de totes les entitats representades al fòrum.

Programa

Consell Comarcal del Priorat. Plaça la Quartera, 1. Falset
Segueix-nos a Facebook Twitter