Capcalera_altres1
Events
18
Nov

La Setmana Europea de la Prevenció de Residus neix d'un projecte de 3 anys que rep el suport del programa LIFE+ de la Comissió Europea. L'objectiu és organitzar durant una mateixa setmana i arreu d'Europa, accions de sensibilització sobre la prevenció de residus
Una Setmana Europea per:

 • Donar a conèixer estratègies de reducció de residus i la política de la Unió Europea i dels seus Estats membres en aquesta matèria.
 • Fomentar accions sostenibles per reduir els residus arreu d'Europa.
 • Fer públiques les tasques dutes a terme pels diversos actors mitjançant exemples concrets de reducció de residus.
 • Fer canviar el comportament quotidià dels europeus (consum, producció).

Més informació

FONT: Agència de Residus de Catalunya
 

Arreu del territori
10
Nov

"PRESURA 2017 -  1ª Feria para la Repoblación de la España Vacía"  és un espai que pretén posar en contacte a ciutadans emprenedors que volen desenvolupar les seves iniciatives en el medi rural, amb totes aquelles institucions i persones que poden ajudar a engegar aquests projectes (ajuntaments, diputacions, Grups d'Acció Local, ONGs, inversors, entitats financeres, etc.).

L'esdeveniment arriba en un moment molt oportú, ja que existeix un interès creixent, sobretot entre els joves, per emprendre en zones rurals. La Fira tindrà un àmbit nacional, i l'objectiu és que, a poc a poc, es converteixi en una trobada de referència del sector.  

PRESURA 2017 
vol transmetre optimisme i esperança, en un context d'extrema dificultat per a les comarques que pateixen la despoblació, i donarà especial rellevància a la participació dels emprenedors, sobretot la d'aquells que puguin mostrar exemples d'èxit desenvolupats en entorns rurals.
Així mateix, la Fira ha previst un sistema de cites perquè tots els assistents, expositors, etc., puguin programar reunions amb aquelles persones que més els interessi, convertint-se així en un espai excepcional per connectar i relacionar-se amb totes aquelles institucions i persones que treballen en aquest àmbit

PRESURA 2017 es celebrarà a les instal·lacions de "El Hueco", a Sòria, un espai de coworking de 2.500 m2, on es podran trobar expositors, conferències, projectes i moltes activitats per a facilitar el "networking" entre els assistents. Els sectors més importants que estaran representats a la Fira seran:

 • Agroecologia
 • Forestal 
 • Habitatge Rural 
 • Cohousing
 • Economia circular
 • Turisme rural
 • Energies renovables 
 • Tecnologia 
 • Emprenedoria social

Més informació

El Hueco. Soria
20
Oct

Organitzada per la Xarxa d'Economia Solidària de Catalunya, la "Fira d’Economia Solidària de Catalunya" és un esdeveniment anual referent que vol mostrar l’ampli i variat ventall d’experiències i projectes de l’àmbit de l’economia social i solidària que existeixen al territori català.

Des de la primera edició, l'any 2012, la Fira s’ha convertit en una cita imprescindible per al sector cada mes d’octubre. Un espai on hi estan representats tots els productes i serveis necessaris per cobrir les necessitats de la vida quotidiana de les persones: habitatge, alimentació, oci, coneixement, cooperativisme, comercialització justa, serveis a persones i empreses, finances i assegurances ètiques, inserció laboral, emprenedoria social, energies renovables, formació i educació, etc.

Una trobada que pretén:

 • Divulgar les alternatives que aporta l’economia solidària a la crisi, tant a curt termini per cobrir necessitats urgents com a mig i llarg termini per sortir del capitalisme.
 • Donar a conèixer l’economia solidària i les solucions que aporta a les necessitats materials de les persones en la seva vida quotidiana.
 • Donar visibilitat al teixit comercial i empresarial de l’economia social i solidària.
 • Augmentar el nombre de persones i organitzacions compromeses en les iniciatives d’economia solidària de la XES, com a proveïdores, estalviadores o emprenedores.
 • Fomentar la intercooperació entre els agents de l’economia solidària.
 • Incrementar la consciència de “sector econòmic” entre les iniciatives d’economia solidària.
 • Consolidar-se com un referent periòdic del mercat social a Catalunya i un esdeveniment clau a Europa i a la Mediterrània.

Més informació

Recinte Fabra i Coats. Sant Adrià, 20. Sant Andreu (Barcelona)
18
Oct

La Generalitat de Catalunya, a través de la seva Taula d’Ecoturisme, organitza el primer Fòrum ENS (Ecoturis­me, Natura i Sostenibilitat) a Catalunya. Coincidint amb l’Any Internacional del Turisme Sostenible pel Desenvolupament, s’inaugura una cita que vol convocar el sector públic i privat a unes jornades de reflexió i treball en xarxa envers els principals reptes del sector.

El fòrum inclourà un seguit de ponències, amb representants de l’àmbit públic i privat, que donaran una visió pràctica dels temes de màxima actualitat, sobre com posar en valor els espais naturals per mitjà de l’ecoturisme, o les claus per consolidar un turisme de natura responsable a Catalunya.
També es preveu la creació de diversos grups de treball per compartir visions i cohesionar el sector envers un decàleg per als professionals de l’ecoturisme, i la consolidació de xarxes de col·laboració.

A la vegada, el fòrum també servirà per presentar projectes d'èxit  i conèixer experiències ecoturístiques concretes, en aquest cas, del territori de la Garrotxa.

web Fòrum ENS

CAN TRONA. Centre de Cultura i Natura de la Vall d’en Bas
3
Oct

Dades obertes són aquelles que l'administració pública posa a disposició de la societat en formats fàcils de manipular i actualitzades per tal que qualsevol ciutadà o empresa pugui analitzar, reutilitzar i redistribuir, generant nous serveis. Això permet una administració pública més transparent alhora que aquestes dades generen valor econòmic a través de la gestió intel·ligent dels recursos.
Per altra banda a la xarxa hi ha tot un seguit de dades sobre patrimoni natural i biodiversitat disponibles aportades per ens públics, però també privats, que poden ser aprofitades des dels ajuntaments.

Aquesta jornada, impulsada per l’Àrea de Territori i Sostenibilitat de la Diputació de Barcelonapretén posar en valor els beneficis que genera oferir dades obertes per als propis ajuntaments, alhora que permetrà veure com aquests mateixos ajuntaments poden aprofitar les dades obertes sobre patrimoni natural per a una millor gestió del territori.

La jornada constarà d'un primer apartat de ponències marc, seguides de la presentació de diferents experiències, casos d'èxit i projectes innovadors. 

Més informació i inscripcions

Centre de Recursos. Castell del Montesquiu
29
Sep

La correcta gestió de l’aigua en agricultura és una oportunitat per adaptar-nos al canvi climàtic. Actualment s’estan portant a terme accions en aquest camp que milloren l’eficiència en l’ús de l’aigua de reg, un fet que permet un estalvi d’aigua i una millora de les explotacions de regadiu.

Durant aquest any s’estan donant a conèixer les conclusions del "Tercer informe sobre el canvi climàtic a Catalunya", un document que ha comptat amb la participació de més de 180 investigadors en un treball multidisciplinari. En aquest marc s’ha considerat necessari presentar en la present jornada els aspectes que repercuteixen en el sector del regadiu i quines accions s’estan portant a terme per l’adaptació dels efectes del canvi climàtic al nostre país.

Aquesta jornada està organitzada conjuntament per l’Oficina del Regant del DARP i el Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS).

Programa

Saló Segrià - Fira de Lleida. Av. President Josep Tarradellas, s/n. Lleida
19
Sep

Un any més, l’Escola Agrària de l’Empordà i l’Oficina Comarcal de l’Alt Empordà, en col·laboració amb l’Oficina Comarcal de la Cerdanya, han organitzat una sèrie d’activitats per tal que es produeixin intercanvis d’experiències entre dones de diferents comarques catalanes que estan al capdavant de les seves explotacions, o que han estat innovadores a l’emprendre diferents negocis al medi rural.

Programa

Cerdanya i Conflent
15
Sep

L'Associació d'Iniciatives Rurals de Catalunya - ARCA, amb la col·laboració dels Grups d’Acció Local del territori, el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i la Diputació de Barcelona, organitzen la jornada "Cooperar per un medi rural viu. Jornada de presentació de projectes de cooperació Leader". 

La jornada pretén posar en rellevància el valor de la cooperació entre territoris i els resultats dels projectes que s’estan realitzant al medi rural català; a la vegada que planteja nous vincles amb altres Grups d'Acció Local de l'Estat i entitats interessades.

Es presentaran els projectes de cooperació interterritorial desenvolupats pels 11 Grups d’Acció Local LEADER durant el període 2014-2020, entorn a àmbits i temàtiques tan diferents com l'emprenedoria, la valorització dels productes agroalimentaris locals, la transició energètica i el canvi climàtic, la valorització del patrimoni natural i cultural, el retorn dels joves als territoris rurals i la implantació del coworking a les zones rurals, entre d'altres temàtiques.

L'acte comptarà també amb un espai de networking per a propiciar possibles col·laboracions entre les entitats i els grups participants. Un espai on dialogar, intercanviar i compartir idees i projectes.

#LeaderCat2020

Cartell jornada
Díptic jornada
Inscripcions

Escola Industrial de Barcelona. Comte d'Urgell, 187. Barcelona
29
Aug

L'esdeveniment analitzarà l'evolució de LEADER durant els últims 25 anys i l'important paper dels Grups d'Acció Local (GAL) en el suport al desenvolupament de les zones rurals europees. També es durà a terme una discussió sobre el futur de LEADER en el pròxim període de programació.

Programa de la jornada

FONT: ENRD

Parma, Itàlia
26
Aug

Sortida nocturna per a poder descobrir els ratpenats que ens sobrevolen a les nits d’estiu. La sortida combina les explicacions teòriques del expert sobre aquests desconeguts mamífers, amb l’emoció de poder-los escoltar i veure gràcies als aparells científics que s’utilitzen per a poder estudiar-los de primera mà.

Aquesta és una activitat que es duu a terme en el marc del projecte estratègic "Espais Naturals de Ponent", impulsat per l'Associació Leader de Ponent.

Més informació

Punt d’informació d’Utxesa
Follow us Facebook Twitter