Capcalera_altres1
Fira del Trumfo i la Tòfona de Catalunya a Solsona
Start: 04.03.2017 09:47
End: 05.03.2017 09:47

Cada primer cap de setmana de març, sempre que no s’escaigui amb les festes de Carnaval, laUnió de Botiguers i Comerciants de Solsona organitza aquesta singular fira amb connotacions clarament gastronòmiques, la fira del trumfo i la tòfona.

trumfo és com es denomina a la patata en zones com Ripoll, l’Empordà, el Lluçanès, la Plana de Vic o el Solsonès; malauradament aquesta forma ja s’ha perdut en moltes d’altres zones del nostre país. El Solsonès ha estat històricament el planter de patates per a altres comarques. Tot i que la varietat coneguda com "Kennebec" és la més productiva, la del "buffet" és la de més prestigi, amb els ulls ficats dins i unes ranures molt marcades.

tòfona, l’altre tubercle gastronòmic protagonista de la fira, també coneguda arreu com trufa, és molt apreciat com a menja i com a condiment, especialment valorat pel seu aroma. Al Solsonès hi ha la tòfona d’hivern, la negra "tuber melanosporum", més valorada, i la d’estiu o blanca "tuber aestivum", que és més clara a l’interior. Són totalment diferents de gust, aroma i preu... Es diu que la tòfona negra es pot arribar a pagar a preu d’or!

 

A la Plaça Major, la Fira del Trumfo i la Tòfona permet la compra de patates autòctones del Solsonès directament al pagès. Però la fira també té un caràcter festiu. Està marcada pels concursos: la gincana de menjar trumfos fers (has de recollir un full on hi havia el nom dels bars-restaurants que participaven a la gincana i en cada un d’aquest establiments menjar una tapa de trumfos fers (patates braves) et segellaven el full, un cop omplert s’ha de retornar al punt d’informació de la plaça); el ja popular concurs de pelar trumfos; el concurs del trumfo més pesat i el concurs de plats elaborats amb trumfos. Ah, i és clar, degustacions de plats elaborats amb trumfos!

Per més informació es pot consultar www.firadeltrumfo.com

 

FONT: festacatalunya.cat

Comments
Go Back
Follow us Youtube Linkedin Twitter Facebook

We use our own and third-party cookies to improve the browsing experience and offer you interesting content by analyzing your browsing habits. If you continue navigating, consider accepting your username. You can change the configuration or get more information in our Cookies policy

Accept