Capcalera_altres1
Agenda Territorio: Nacional
18
Oct

La "Fira de la Biomassa" s'adreça a totes les empreses vinculades al sector de la biomassa, principalment de l'àmbit català (enginyeries, comercials, instal·ladors, fabricants, promotors energètics, empreses de serveis energètics, productors de biomassa, distribuïdors de biomassa), a consumidors finals (tècnics de l'administració, industrials, institucions, investigadors, arquitectes, aparelladors, administradors de finques, etc.) i, finalment, també a la ciutadania en general, per tal de promoure la biomassa com a font energètica domèstica

Els objectius d’aquesta nova edició són:

 1. Ampliar l'oferta expositiva: La "Fira de la Biomassa" està consolidada i compta amb tot tipus de biomassa no forestal i empreses que treballen amb complements de l’ús de la biomassa de l’àmbit industrial i altres sectors com la construcció que també fan ús de la biomassa. Per aquest motiu es vol ampliar l'oferta aglutinant expositors del sector del biogàs i el tractament de residus.
 2. Punt de trobada: la Fira esdevindrà el punt de trobada d’associacions, gremis, etc., dels sectors, on desenvoluparan les trobades anuals amb els seus associats.
 3. Internacionalització: Es preveu comptar amb la participació de ponents i assistents d’altres regions d’Europa que permetran intercanviar experiències i impulsar les actuacions de promoció tant de la biomassa com del biogàs a través de la transferència de coneixement.

A més de l'espai expositiu, la fira comptarà amb diferents activitats paral·leles com trobades professionals, conferències o tallers oberts a tots els públics. 

Web de la Fira

Recinte Firal "El Sucre". Vic
16
Oct

La ciutat de Còrdova acull FIMART, la Fira d'Innovació Smart Rural orientada a la promoció dels últims avenços en tecnologies i serveis innovadors per al món rural. 
La fira té l'objectiu de ser un esdeveniment d'abast internacional orientat a professionals, empreses i institucions públiques, que contribueixi al foment de la innovació en el món rural, forestal i en les empreses de la cadena de valor agroalimentària; a la vegada que és un fòrum de cooperació per a la identificació i posada en marxa de projectes innovadors i la comercialització de productes i serveis en àmbits tecnològics com: programari avançat, sensorització, internet de les coses, bigdata i la seva aplicació al business inteligence i intel·ligència artificial, vols no tripulats, robotització, eficiència energètica ...

Més informació

Palacio de la Merced. Còrdova
9
Oct

Els grups d'acció local han d'actuar com a CATALITZADORS de la innovació a les zones rurals.

Un dels objectius clau de la REDR en un futur pròxim és fomentar i promoure les competències i capacitats dels grups d'acció local, per tal de reforçar i preparar el seu paper davant els reptes que la nova societat i el proper reglament europeu determinaran.

Aquests desafiaments suposen també una gran ocasió per enfortir les inversions en el capital humà dels grups, aprofitant els recursos ja existents per tal d'oferir serveis més eficaços i eficients a la població. La pretensió és que els grups d'acció local es converteixin en una caixa de eines versàtil per innovar i implementar programes i línies d'actuació en les zones rurals i que puguin actuar com a caixa de ressonància i treballar de forma coordinada amb altres institucions al territori.

Les jornades pretenen ser competencials i eminentment pràctiques. La cita està enfocada a posar en comú programes europeus els destinataris dels quals puguin ser els territoris rurals, així com metodologies innovadores i disruptives que facilitin la gestió i ajudin als grups d'acció local a adaptar-se a les noves línies de treball proposades per les institucions europees. 

Organitzada per la Red Española de Desarrollo Rural - REDR, la jornada compta amb el suport de la Red Extremeña de Desarrollo Rural - REDEX. 

Programa (provisional)
Inscripcions

Complejo Cultural San Francisco. Càceres
3
Oct

L’objectiu de la jornada és mostrar a les entitats de custodia del territori (i altres organitzacions interessades) quines oportunitats ofereix la Comissió Europea per finançar els seus projectes de conservació de la natura i quin escenari de futur s’està plantejant pel període 2021-2027 (Multiannual Financial Framework).

La jornada es divideix en 5 parts:

 • Benvinguda/ presentació.
 • El nou pressupost i els nous programes de la UE (2021-2027).
 • Repàs dels principals programes i línies de subvenció que la UE ofereix actualment pels projectes de custòdia del territori.
 • Exposició de l’experiència de les organitzacions que han utilitzat fons europeus per la conservació de la natura a Catalunya, centrant-se bàsicament en les seves oportunitats i dificultats.
 • Debat sobre propostes de millora, noves oportunitats i escenaris futurs.

La jornada està organitzada per la Xarxa de Custòdia del Territori, i compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya i amb la col·laboració de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona

Programa
Inscripcions

Aula Europa - Seu de les institucions europees a Barcelona. Passeig de Gràcia, 90. Barcelona
28
Set

L’agricultura està patint un canvi de paradigma productiu a tots els nivells, i fruit d’això, la generació massiva de dades es presenta com un repte, però també com una oportunitat per al sector.
En aquesta jornada es tractarà de discutir, des d’un punt de vista agronòmic, quins beneficis i dificultats presenta la digitalització de l’agricultura, i quin és el camí que ens espera en un futur proper per tal d’aprofitar al màxim les noves eines de la comunicació en el procés productiu del sector primari.
Aquesta sessió s'impulsa en el marc de la "64a Fira Agrària de Sant Miquel".

Cal inscriure’s prèviament a través de:
Oficina del Campus Empresarial Agrari
Sra. Eva Carreras - Tel.: 973 310 715 - eva.carreras@gencat.cat

O bé a través del servei de Preinscripcions a jornades del PATT del portal RuralCat

Programa

Pavelló 4 de la Fira de Lleida - Camps Elisis. Av. President Josep Tarradellas, s/n. Lleida
27
Set

La 64a edició de la Fira Agrària de Sant Miquel — Saló nacional de la maquinària agrícola de Lleida es presenta com a punt de trobada per a les primeres empreses del sector agrari. Els distintius de qualitat, innovació i experiència l'avalen com a fira de referència, tant a nivell estatal com europeu.

La passada edició fou un èxit, amb més de 120.000 visitants, 315 expositors i 60 conferències, jornades tècniques i altres activitats paral·leles amb més de 6.000 inscripcions de professionals del sector i múltiples visites institucionals.

Més informació

Recinte firal de Fira de Lleida. Lleida
21
Set

Com cada any, al Delta de l’Ebre, un dels espais naturals més importants de la Mediterrània Occidental, el "Delta Birding Festival" ofereix un programa d’activitats ampli i atractiu amb conferències, cursos, tallers, concursos, etc… acompanyat d’una gran fira de productes i serveis per als ornitòlegs i per a la gent que gaudeix de la natura en general.

El 2018 serà la cinquena edició de l’únic festival ornitològic que es celebra a Catalunya. A més, continua essent l’únic festival a l’estat espanyol que destina el benefici econòmic de les entrades a projectes relacionats amb l’estudi i la conservació dels ocells i la natura i el que més visitants estrangers rep. En aquesta edició destinarem aquesta aportació econòmica a l’estudi de les rutes migratòries de la tórtora comuna o europea.

La tórtora (Streptopelia turtur) ha patit una acusada regressió de les seves poblacions degut en bona part a l’excessiva pressió cinegètica que pateix al llarg de les seves rutes migratòries. De ser un dels ocells més abundants de les zones rurals de bona part d’Europa, s’està convertint en una espècie cada vegada més escassa i ja hi ha alguns estudis que indiquen que podria acabar extingint-se del tot, tal com va passar amb el colom migratori a Amèrica el Nord.

El festival ha assolit un gran prestigi entre els ornitòlegs per la categoria dels seus ponents, de reconegut de prestigi internacional, pel gran nombre d’activitats programades com ara sortides en vaixell, visites a alguna de les reserves integrals del Delta, tallers, etcètera  i per la gran quantitat d’expositors, destacant la gran participació de les principals marques d’òptica i fotografia i un gran nombre d’estands de productes i serveis.

El Delta Birding Festival és una iniciativa d'ORYX, la botiga de l’amant de la natura, conjuntament amb l’Institut Català d’Ornitologia (ICO) i la Fundació Catalunya – la Pedrera (FCLP), entitats de reconegut prestigi dedicades a l’estudi i la conservació dels ocells i dels espais naturals.

Web "Delta Birding Festival"

FONT: Delta Birding Festival

MónNatura Delta. Delta de l’Ebre
19
Set

Les autoritats locals intermèdies estan a l'avantguarda de la lluita contra la despoblació rural. Són el nivell administratiu que té la visió més clara de la importància de mantenir i enfortir el vincle entre zones urbanes i rurals.
Amb la publicació de la primera proposta de la Comissió Europea per al proper marc financer plurianual el 2 de maig, molts grups d'interès europeus ja han expressat la seva preocupació per les conseqüències de les possibles retallades pressupostàries que podrien afectar la "Política de Cohesió" i la "Política Agrícola Comuna", especialment pel que fa al desenvolupament econòmic i sostenible de les zones rurals.

Mitjançant aquesta conferència, PARTENALIA conjuntament amb ARC LLATÍ pretenen:

 • Ressaltar la necessitat que ambdues polítiques estiguin recolzades per inversions materialitzades en el pròxim pressupost de la UE per al període financer 2021-2027.
 • Presentar l’acció de les administracions intermèdies com a baules fonamentals per fer efectiu el principi de subsidiarietat, garantir la disseminació de les polítiques europees i proporcionar accés directe a la ciutadania.
 • Reflexionar sobre la gestió de projectes i iniciatives cofinançades amb fons europeus com a casos d’èxit i bones pràctiques, atès que els resultats obtinguts demostren la connexió entre el desenvolupament territorial i la política de cohesió.
 • Reafirmar l’adhesió de Partenalia i Arc Llatí a l'Aliança per a la Cohesió promoguda des del Comitè de les Regions i la importància de fer-ho respecte la política de cooperació territorial.

La sessió està organitzada per la Diputació de Tarragona en el marc de la pertinença a les xarxes europees d’administracions intermèdies Partenalia i Arc Llatí.

Programa

Centre Tarraconense “El Seminari”. Sant Pau, 4. Tarragona
16
Set

El Dia a Cavall és una jornada lúdico-festiva anual en la qual diferents centres eqüestres de tot Catalunya obriran les seves portes de manera voluntària i gratuïta amb l’objectiu d’apropar i donar a conèixer al públic general el món dels cavalls i els ponis.

La jornada festiva té un format únic per a tots els centres però amb petites diferències per a conèixer la seva riquesa i diversitat. Durant la jornada es podrà gaudir de les passejades en poni/cavalls gratuïtes i tallers pedagògics: les famílies tindran l’oportunitat de descobrir i gaudir “el món del cavall” i experimentar les sensacions i el contacte amb els cavalls. Paral·lelament, els centres realitzaran diversos tallers pedagògics per endinsar als visitants en aquest món tot responent curiositats: Com es comuniquen els cavalls? Què mengen? Com dormen? entre d’altres.
Així mateix, també s'han previst petites demostracions de com es treballa conjuntament amb els cavalls i quines “coses” poden arribar a aconseguir cavalls i genets. Cada centre realitza una o diverses demostracions de les disciplines que practica. Us recomanem que consulteu els programes de cada un dels centres.

Aquesta iniciativa està impulsada pel grup Leader ADRINOC, en el marc del projecte de cooperació estratègic "Activitats Eqüestres, una alternativa econòmica en zones rurals."

Web de l'esdeveniment

Arreu del territori
26
Jul

Després de la feina feta des de l’any 2014 per part del "Grup de Treball d’Espais Agraris de Catalunya", es presenta el document Protocol metodològic per a la caracterització dels espais agraris de Catalunya que, per primera vegada, presenta una metodologia específica per analitzar i caracteritzar els espais agraris catalans. L’eina facilita la valoració d'aquests espais a partir  d’un  exhaustiu  anàlisi  de  20  indicadors  i  les  respectives  agregacions  i  ponderacions.

Programa
Inscripcions

Sala d’Actes del DARP. Gran Via de les Corts Catalanes, 612-614. Barcelona
Síguenos en Facebook Twitter