Capcalera_altres1
El relleu generacional, clau per revitalitzar el món rural
13.06.2019

Aquest dimecres, 12 de juny, la Fundació Món Rural, l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA)la Diputació de Barcelona, i l’Associació Europea d’Institucions de Desenvolupament Rural (AEIAR) han organitzat la jornada “Regular el sòl agrari per revitalitzar les zones rurals”, al Centre d'Estudis i Recursos Culturals de Barcelona. L’esdeveniment ha abordat aspectes clau com l’accés a la terra i el seu preu o la regulació del sòl agrari a la Unió Europea.

L’element clau que els organitzadors coincideixen en remarcar és que totes les persones que volen emprendre un projecte empresarial al sector agrari, o que en volen consolidar un d’existent, han de poder accedir a terres com a element productiu necessari. D’aquesta manera es facilita el relleu generacional i la incorporació i consolidació de projectes, persones i talent al sector agrari. En aquest sentit, la priorització en l’accés a la terra de col·lectius determinats (joves, dones, col·lectius específics) i amb mètodes productius concrets (per exemple l’agroecologia) és un recurs a tenir en compte per orientar el relleu del sector i el model productiu agrari, sempre i quan vagi de la mà d’una actualització de la regulació.
De fet, recentment el Parlament de Catalunya ha aprovat la Llei d’Espais Agraris, amb la qual es dona resposta a una reivindicació històrica del sector i del territori, i que permetrà definir bé què són els espais agraris i identificar aquells que tenen un alt valor agrari, amb l’objectiu de preservar-los. Per altra banda, la normativa permetrà posar en funcionament un mecanisme que ajudarà a millorar la mobilització de les terres, especialment les que es trobin en desús o en estat no productiu, amb transparència i garanties, per així disposar de la màxima superfície agrícola en condicions de producció. D’aquesta manera es facilitarà la incorporació de noves persones a l’activitat agrària per afavorir el relleu generacional, així com el dimensionament d’explotacions professionals que ho necessitin.

La jornada s’ha iniciat amb una presentació oficial i tot seguit ha tingut lloc un dels moments més esperats de la jornada: la presentació de l’Associació Europea de Desenvolupament Rural, a càrrec del seu president, Michael Baylac.
La primera sessió expositiva ha estat sobre les inversions i moviment de capital en sòl agrari a la Unió, a càrrec de Maxime Obe, assistent parlamentari MEP proust, i d’Anne-Françoise Melot, cap de la unitat de Lliure circulació de capital i aplicació del dret de la UE. La segona ponència ha versat sobre política europea i legislació agrària, a càrrec de Gerard Peltre, president de l’associació International Ruralitat, i Josep Pena, director dels serveis territorials a Barcelona.
Un cop exposat el marc teòric, s’ha dut a terme el debat sobre la necessitat de la regulació del sòl agrari a la Unió Europea, en el qual hi han participat els ponents anteriors i, a més,  Sònia Callau,  Cap de la Unitat de Suport als Espais Agraris a l'Àrea de Territori i Sostenibilitat de la Diputació de Barcelona; Volker Bruns, president de l’Associació d’entitats de gestió de sòls i establiment rural (Alemanya) i Emmanuel Hyest, president de la Federació Nacional de la SAFER (França).
Finalment, el director dels serveis territorials a Barcelona, Josep Pena, ha estat l’encarregat de cloure la jornada, donant les gràcies a tots els assistents i emplaçant-los a seguir treballant conjuntament per revitalitzar el món rural.

FONT: FMR 

Comentarios
Volver atrás
News_item_thumb_asset
Síguenos en Youtube Linkedin Twitter Facebook

Utilizamos cookies propias y de terceros para mejorar la experiencia de navegación y ofrecerle contenidos interesantes mediante el análisis de sus hábitos de navegación. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pueden cambiar la configuración o obtener más información en nuestra Política de cookies

Aceptar