Capcalera_altres1
Una comissió del Projecte de Cooperació Pastor viatja per països europeus per contactar amb altres grups de territoris de muntanya.
22.11.2010

El projecte PASTOR (Plan de Acciones sobre Sistemas Trashumantes Organizados en Red) va néixer al 2004 sot ka iniciativa del grup Consorcio para el Consorcio para el Desarrollo Rural del Oriente de Asturias en Picos de Europa Oriente de Asturias, que juntament amb uns altres quatre grups, Cederna Garalur, pertanyent a la muntanya de Navarra, Agujama i  Alsiader, a Maestrazgo i la Sierra de Albarracín, respectivament, i Galsinma, de la Sierra de Madrid, va desenvolupar fins al 2008 aquest programa dirigit a analitzar la realitat actual del pastoreig, assajar i desenvolupar actuacions en diferents línies que poguessin millorar la difícil situació d’aquesta activitat i fer possible un futur per l’ofici.

Ara, aquest projecte aborda una segona fase en la qual, a dos dels grups fundadors, Oriente de Asturias i Galsinma, se’ls han unit nous socis, procedents de territoris rurals de muntanya amb ramaderia extensiva i situats dins d’espais naturals protegits. Aquesta circumstància ha fet que, en la seva segona fase, aquest projecte es reenfoqui més cap a la problemàtica específica d’aquestes zones de muntanya, on la transhumància no existeix o és menys rellevant.

Els grups que s’han incorporat a aquesta segona fase són, per una banda, l’ Asociación Grupo de Acción Local Liébana (Cantabria) i el Grupo de Acción Local Montaña de Riaño (León). Ambdós territoris comparteixen el Parque Nacional Picos de Europa amb la zona del grup Oriente de Asturias. Per altra banda a aquest projecte de cooperació interterritorial s’han sumat igualment uns altres dos grups catalans: l’Associació per a la Gestió del Programa Leader Ripollès Ges Bisura i el Consorci Centre de Desenvolupament Rural Pallars-Ribagorça.

En l’actualitat, aquesta segona fase del Proyecto PASTOR, aprovada per a 2010, es troba en període de justificació, després d’haver-se centrat aquest any en l’assistència tècnica. De cara al proper exercici, segons explica el gerent del Consorcio para el Desarrollo Rural del Oriente de Asturias, Máximo González, “el propòsit és convertir-lo en un projecte de cooperació transnacional, per a la qual cosa esperem comptar abans de març de 2011 amb pre-acords amb diferents grups d’acció local de territoris de muntanya d’altres països europeus”.

Per a això entre els passats dies 26 i 30 d’octubre, una comissió integrada per 24 persones pertanyents als grups i als territoris integrants d’aquest projecte va realitzar un viatge per diferents zones muntanyoses europees (Pirineus i Alps francesos, Eslovènia i el Tirol austríac, entre d’altres) on van entrar en contacte i van intercanviar experiències amb grups d’acció local dels seus corresponents territoris.

“Va ser un viatge molt intens on vam poder comprovar com es potencia en aquells països les explotacions ramaderes com a generadores de riquesa paisatgística i de biodiversitat, una acció que constitueix el principal objectiu del nostre projecte”, explica Máximo González.

Després d’aquesta experiència, els grups integrants del Projecte Pastor ja treballen per establir aquests pre-acords amb els seus “germans” dels països visitats, amb la mirada posada en convertir aquesta iniciativa en transnacional en una tercera fase.

Font: REDR

Comentarios
Volver atrás
Síguenos en Youtube Linkedin Twitter Facebook

Utilizamos cookies propias y de terceros para mejorar la experiencia de navegación y ofrecerle contenidos interesantes mediante el análisis de sus hábitos de navegación. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pueden cambiar la configuración o obtener más información en nuestra Política de cookies

Aceptar