Capcalera_altres1
Projecte PECT "BCN Smart Rural"
Promotor ARCA
Descripció

El projecte BCN Smart Rural es centra en la "Valorització i innovació en la gestió agrosilvopastoral de la demarcació de Barcelona no metropolitana". La seva missió és impulsar un projecte integral agrosilvopastoral capaç de generar sinergies que suposin la creació d’empreses i de llocs de treball, mantinguin els ecosistemes agraris, contribueixin a la gestió forestal i el manteniment dels boscos ‘verds i vius’, i generin biodiversitat.

"BCN Smart Rural" és un Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT), liderat per la Diputació de Barcelona i que té com a entitats sòcies el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya i ARCA.
El projecte està cofinançat pel Fons Social Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea, en el programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020 i la Diputació de Barcelona.

"BCN Smart Rural" s’estructura a través de 3 sub-projectes:

  • BCN Smart Rural: Banc de serveis i transferència contínua d’innovació. Per fomentar l’especialització, la innovació, la generació d’idees emprenedores i la competitivitat en el món rural.
  • Bosc Verd-Bosc Viu: Per a la planificació forestal estratègica, l’impuls de la biomassa km0 i l’actuació en les interfícies urbanoforestals, tot incorporant innovacions tecnològiques (Lídar, inventaris per satèl·lit/drons).
  • Agrosilvopastura: Activitat productiva d’alt valor ecològic. Per impulsar l’activitat productiva a partir de l’aprofitament del sotabosc per a pastures i dels camps de conreu i desenvolupar els banc de terres i els equipaments per a la transformació agroalimentària.

Dins el projecte "BCN Smart Rural", ARCA coordina 3 operacions i 5 actuacions: 

  • 1.1.1. Creació d’espais test agroforestals: Són una eina per facilitar que emprenedors nouvinguts al sector agrari s’incorporin a aquest sector de forma progressiva provant o testant el seu projecte abans de fer la seva primera instal·lació.
    L’Espai Test té 3 funcions: Ofereix un suport legal (que inclou la relació amb l'espai test i la possibilitat de vendre el producte generat)+ un suport físic (que inclou la finca adequada i amb les eines i infraestructures necessàries per a dur a terme l'activitat) + el suport integral (que inclou la formació complementària que es requereixi, l'assessorament tècnic pel projecte i l'acompanyament tècnic, empresarial i personal). Està previst crear 5 Espais Test. 
  • 1.2.1. Creació del banc de serveis tecnològics i del coneixement. Cupons d’innovació i incorporació de talent: Els Cupons són ajuts a empreses del sector agroalimentari i forestal per a la contractació d'un servei d'innovació. Durant el 2019 s'ha iniciat de forma pionera la primera convocatòria dels Cupons d’Innovació on 7 empreses beneficiàries rebran un servei d'assessorament expert que els ajudarà a implementar el seu projecte d'innovació (creació de nous productes, estudis de viabilitat de nous cultius, millora dels sistemes productius, realització d'anàlisis, etc.). D'altra banda, es facilita la incorporació de talent a les empreses agroalimentàries i forestals a partir de pràctiques en empresa, treballs de fi de grau/master o mitjançant el programa de doctorats industrials.
  • 1.2.2. Agricultura Social: té l'objectiu de donar suport a aquelles iniciatives o projectes de base cooperativa del sector agroalimentari i forestal, que tenen per objectiu impulsar nous models econòmics solidaris i respectuosos amb totes les persones i els territoris on es desenvolupen. Aquesta actuació té previst l’acompanyament a iniciatives cooperatives en procés de creació i la creació d’un estudi de referència sobre models viables cooperatius que serveixin de mirall de bones experiències.
  • 1.2.3. Creació d’un espai de coworking rural i una Comunitat CO Rural: Acompanyament i assessorament als espais de coworking, visibilització dels mateixos i creació d’una Comunitat CO Rural, amb l’objectiu d’afavorir el relleu generacional al món rural de manera coordinada i cooperativa entre els agents, amb l’ajuda de les noves tecnologies i la metodologia coworking.
  • 3.2.1. Rural Equipa’t: Disseny i construcció d’equipaments de suport a la transformació de productes agroalimentaris de proximitat. Es preveu l'engegada de proves pilot d’escorxadors (1 mòbil i 1 de baixa capacitat) i 3 obradors agroalimentaris (formatgeria, sala d'especejar i agroalimentari).
Valor afegit

"BCN Smart Rural" té com a element fonamental el reforç del territori a nivell social, econòmic i ambiental, des d’una visió holística que generi equilibri també per a l’àmbit metropolità re connectant la ciutat i el camp.

Alhora, el projecte, vol tenir una capacitat transformadora basada en una visió "smart", és a dir, aquella que incorpora els conceptes d’autosuficiència en recursos (energia, recursos i aliments) i resiliència a través de la col·laboració, la coordinació i l’intercanvi d’informació.

Territori GAL
Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la zona Nord-Oriental de Catalunya - ADRINOC
Associació pel Desenvolupament Rural de la Catalunya Central
Associació per la Gestió del Programa Leader Ripollès Ges Bisaura
Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central
Any d'inici 2018
Categoria del projecte
Valoració de les produccions locals / producció alimentària
Valoració de les produccions locals / producció ecològica
Valoració de les produccions locals / promoció, venda i difusió
Medi Ambient / ordenació del territori / paisatge
Medi Ambient / biomassa
Medi Ambient / gestió forestal
Societat rural i serveis a la població / joventut
Economia social i Emprenedoria rural / Serveis a empreses
Economia social i Emprenedoria rural / inserció laboral i millora de l’ocupabilitat
Economia social i Emprenedoria rural / emprenedoria i vivers d’empresa
Economia social i Emprenedoria rural / social farming
NTIC i mitjans de comunicació / TIC a empreses
Web https://www.diba.cat/es/web/incendis/desenvolupament-agrari

Tornar Enrere
Segueix-nos a Youtube Linkedin Twitter Facebook

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar l'experiència de navegació i oferir-li continguts interessants mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Poden canviar la configuració o obtenir més informació a la nostra Política de cookies

Acceptar