Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Som rurals, som futur!"

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

Celler LAGRAVERA.Vins nascuts d'entre les pedres

Celler LAGRAVERA.Vins nascuts d'entre les pedres.

Parlem amb....
Josep Anton Terés Viticultura
Ivà Gallego Enologia
Sergi Garcia Direcció

Aquest és un projecte engrescador, de complicitat, resultat d’una confluència d’idees, de moltes proves que esdevenen realitat gràcies a la professionalitat de tots els que hi intervenim i que ens permeten seguir viatjant.

- Un dels trets més característics del celler és la ubicació de les seves vinyes, situades en una antiga gravera. Com va sorgir la idea de reconvertir aquest espai? Ens podeu explicar els orígens de Lagravera, quina es la seva història?
Es tractava de restaurar i recuperar una antiga gravera després d’anys d’extraccions de graves i integrar, de la millor manera possible, la finca i el celler en l’entorn paisatgístic.
Des d’un principi, s’ha treballat per retornar un cultiu tradicional de la zona actualment inexistent: la vinya. A més, cal destacar que el celler inicia la seva activitat sota el paraigües de l’“Agricultura Ecològica”, deixant clar des d’un principi quina és la filosofia de Lagravera.

- Més enllà de la vinya, Lagravera és un celler que naix com un projecte global que va des de la verema fins a la comercialització del vi, amb un sistema de producció altament tecnificat que permet elaborar vins d’alta qualitat, sense arribar a elaborar grans produccions. Ens podeu fer cinc cèntims del projecte.
Una de les coses que ens agrada remarcar és la triple selecció del raïm que fem al celler. La primera, amb l’equip de verema al camp, i les dues següents al celler, amb el Viniclean (una maquinària especial de selecció de raïm) i la taula de tria. Al camp, utilitzem la tecnologia per intervenir el mínim possible en el procés i fer-ho de la forma més natural i precisa; amb aquest objectiu ens dotem de dues estacions meteorològiques i sondes d’humitat del sòl a diferents nivells que ens indiquen en tot moment quin és l’estat de la planta. Cal destacar que el fet d’estar situats en una antiga gravera ens dóna unes característiques úniques i particulars, amb uns terrenys que drenen molt i poc argilosos que els fan molt exigents per la pràctica de la viticultura.

A nivell de celler, Lagravera incideix especialment en la recerca i la investigació (R+D+I). Així, cada any assagem vinificacions amb diversos materials, treballem tant amb l’acer inoxidable com amb la fusta i, més recentment, hem iniciat unes proves de vinificació amb fang dins àmfores i botes d’orígens diversos, recuperant així una manera de treballar utilitzada ja en l’antiguitat que aportarà un valor diferencial als nostres vins. Una tasca que sembla inabastable tenint en compte les dimensions de l’equip tècnic del celler.

- Lagravera és un celler basat en la producció ecològica i sostenible. Ara, però, heu anat un pas enllà i esteu implantant l’agricultura biodinàmica. Ens podeu explicar en què consisteix aquest procés? Que diferencia el cultiu ecològic i el cultiu biodinàmic?
La biodinàmica entén la viticultura com un organisme viu, tant les parts aèries, els ceps, com el sòl, una part que fins ara no s’ha tingut en compte. En aquest sentit, es busca potenciar al màxim la vida del sòl perquè s’entén que és el terreny on exploren les arrels i, per tant, és el que els hi aporta més informació. Així, si el sòl està viu i biodivers pel que fa a bacteris descomposadors i fongs, les arrels poden explorar molt més terreny i aprofitar tots els elements minerals que, en sòls treballats de forma convencional acostumen a estar bloquejats.
Per a poder tenir un sòl viu, al celler creem el nostre propi compost i realitzem un mínim de dos tractaments biodinàmics l’any, tant amb un preparat de fem de vaca com amb un altre de sílice. També es treballa amb diversos preparats vegetals en concentracions gairebé homeopàtiques que cerquen l’estímul de la planta perquè es defensi al màxim de les possibles plagues i, d’aquesta manera, es pugui reduir l’ús de sofre en pols i el caldo bordelès. Tot aquest procés augmenta la qualitat del raïm i les propietats saludables que ens aporta.
Els vins sorgits de la viticultura biodinàmica són reconeguts per tenir una personalitat molt forta, on s’hi expressa més mineralitat i unes notes salines molt particulars.

També cal assenyalar que totes les tasques que es desenvolupen al camp i al celler es planifiquen seguint un calendari biodinàmic, tot escollint els dies més adients per realitzar cada tasca, ja que la biodinàmica no només treballa sobre el pla material sinó que es val també del pla energètic, tenint en compte la influència que tenen les llunes sobre les plantes tal i com havien anat fent els nostres avantpassats. Podem dir que la biodinàmica és un retorn al respecte dels ritmes naturals.

- La filosofia del celler es centra en el respecte per la natura, en una viticultura ecològica que li permet elaborar vins d’alta qualitat. Seguint aquesta premissa, quin són els vins que produïu actualment?
Actualment elaborem vins tranquils i un dolç amb unes característiques molt particulars. En aquests moments elaborem l’Ónra blanc, un vi jove de 3 mesos de criança amb les mares en inoxidable; l’Ónra moltaHonra blanc, amb 8 mesos de criança en barrica de roure francès; Laltre, un vi negre jove que té un pas per fusta de quatre mesos; l’Ónra negre, amb una criança en barriques de roure francès de 12 mesos, i l’Ónra moltaHonra negre, que es cria durant 18 mesos en barriques de roure francès sempre noves.
També elaborem l’Ónra ViDePedra, un vi dolç de garnatxa blanca sobremadura a la planta que, un cop fermentat, s’envelleix seguint el sistema de soleres i criaderes.

- I el perfil de la vostra clientela?
Lagravera segueix sempre una mateixa filosofia: “elaborar diferents vins amb diferents espectres i diferents preus”. Tenint en compte aquesta premissa aconseguim arribar a un públic molt ampli i de diferents edats.
En definitiva, Lagravera elabora un producte natural dirigit a tot aquell somiador, amant de les coses ben fetes, amant del plaer de viure.

- El vi Ónra negre va obtenir la màxima puntuació en la categoria relació qualitat/preu de la publicació The Wine Advocate. Que ha significat aquest premi pel celler?
Més enllà de fer un producte excepcional cal comunicar-ho. En aquest sentit, i sens dubte, aparèixer a la guia mundial de referència d’en Robert Parker i el seu equip ha estat una molt bona ajuda. Aquest fet aporta seguretat a tot comprador i/o consumidor que aposta per un vi de Lagravera.

- Si parlem del turisme, veiem que en els darrers anys els cellers han guanyat protagonisme gràcies a l’enoturisme. En el vostre cas, quines iniciatives impulseu en aquest sentit?
Val a dir que precisament Lagravera és l’únic celler català guardonat amb una menció especial al I Premios Rutas del Vino de España, concretament en la categoria d’”Innovació, Qualitat i Desenvolupament Sostenible”. Així doncs, tot i ser un celler de petites dimensions, tenim la voluntat i el compromís de mostrar la tasca que desenvolupem a tot aquell que vulgui visitar-nos.

- El celler ha tramitat un ajut Leader amb el recolzament del Consorci Grup d'Acció Local Noguera - Segrià Nord. Ens podeu fer una valoració de la vostra experiència?
El recolzament que hem rebut de l’equip tècnic del grup Leader ha fet que tot el procés de sol·licitud de l’ajut fos molt més fàcil, minimitzant la multitud de tràmits burocràtics que ens reclama l’administració.
En el nostre cas, el recolzament del programa Leader ens ha permès realitzar unes inversions amb un nivell qualitat que, d’altra manera, no haguéssim pogut tirar endavant.

- A nivell empresarial, com afecta la situació econòmica actual al sector? Podem dir que el sector vinícola català s’ha vist afectat per la crisi?
Dir el contrari no té massa sentit. El més preocupant és el fet que, més enllà de la situació econòmica que patim, el consum porta anys en clar descens. I el vi, no cal oblidar-ho, és un aliment. A diferència d’altres països igualment productors com poden ser França i Itàlia, el consum per càpita a les nostres terres és clarament inferior, més encara si tenim en compte la diversitat i la història existent a Catalunya.
Tot i així, i com a fet positiu, cal assenyalar que el consum de vins catalans augmenta dia a dia.

- Com valoraríeu l’activitat del celler fins l’actualitat i, de cara a un futur pròxim, quines són les prioritats que us heu marcat?
És cert que en poc temps ens hem posicionat entre els millors, però també és cert que la tasca en un celler no s’acaba mai. A Lagravera ens apassiona la nostra feina, i això ens porta a buscar millorar contínuament. Aquesta és la prioritat. No hi ha meta. El camí és la meta.

- Ja per acabar, ens podeu recomanar algun vi del celler.
Hi ha un vi per cada instant i per a cada persona. Tot i que es fa molt difícil escollir-ne un, us podem dir que per fer una copa amb els amics tenim l’Ónra blanc, per un sopar especial i en bona companyia, l’Ónra moltaHonra negre, i, per endolcir un moment inoblidable, l’Ónra ViDePedra.

 

Més informació: www.lagravera.com