Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Som rurals, som futur!"

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

Com atraure nova població als territoris rurals, eix central de la jornada “Repoblem el Territori!”

Com atraure nova població als territoris rurals, eix central de la jornada “Repoblem el Territori!”.

El municipi bagenc d’Aguilar de Segarra acollirà el proper 23 de novembre la jornada “Repoblem el Territori!”, organitzada per la Fundació del Món Rural juntament amb el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, Munixic, l’Agrupació de Micropobles de Catalunya, ARCA i Diputació de Barcelona, que tindrà per objectiu posar en el centre del debat el problema del despoblament de les zones rurals.

El despoblament és un dels reptes més urgents dels territoris rurals, especialment dels municipis més petits, que per qüestions òbvies són els que tenen més dificultat per atreure població. Invertir aquest degoteig, fer-lo positiu per a les zones rurals, és doncs un dels reptes principals d’aquests territoris. És possible que el món rural guanyi població? Establir una estratègia conjunta publico-privada és viable? Quines eines es poden desenvolupar en aquest sentit? Quines respostes podem donar als municipis petits? Els equips de govern dels municipis rurals tenen les competències necessàries per revertir la pèrdua poblacional? Aquesta jornada buscarà reflexionar sobre aquestes qüestions i proposar accions concretes que facilitin l’arribada de població a les zones rurals.

La jornada s’iniciarà amb la benvinguda institucional a càrrec de Valentí Riera, alcalde d’Aguilar de Segarra; Marc Riera, director de la Fundació Món Rural; Sebastià Mata, alcalde de Maldà i representant de Munixic; i Esperança Casas, coordinadora territorial del departament de Joventut de la Generalitat a Lleida. Tot seguit hi haurà la ponència “El despoblament i els seus efectes”, a càrrec del catedràtic de la Universitat de Córdoba José Emilio Guerrero Ginel. 

A continuació es presentarà l’estudi “Anàlisi demogràfica i projecció dels municipis rurals 2017-2027” de la Fundació Món Rural, a càrrec de Joquin Recaño, professor de la Universitat Autònoma de Barcelona i investigador del Centre d’Estudis Demogràfics. Després es realitzarà la taula rodona “Inspirem-nos: experiències locals i regionals per fomentar el repoblament”, amb representants d’institucions de diferents zones.

La presentació de les dades i les experiències donarà peu a un debat i, durant el dinar, se celebraran tallers per treballar en tres reptes que afecten el repoblament: el sociocultural, l’econòmic i el territorial. En acabat es posaran en comú les conclusions de cada taller.

La sessió de tarda s’iniciarà amb una taula rodona d’experiències catalanes, amb la participació Mireia Font, gerent del Consorci Alt Urgell-Cerdanya, que presentarà el "Projecte Odisseu" de retorn i inserció de joves al món rural; Moisès Masanas, Vicepresident de la "Mancomunitat de municipis per la Biomassa del Berguedà" que explicarà els objectius de l’ens; i Carlos Gibert, Alcalde de la Granadella, que explicarà diverses iniciatives endegades en aquest municipi.

Després del consegüent debat, es procedirà a la cloenda de la jornada, on hi intervindran Jesús Fierro, President del Consorci GAL Alt Urgell-Cerdanya i membre de l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA); Carme Freixa, Presidenta de Micropobles; Dionís Guiteras, Vicepresident de la Diputació de Barcelona i alcalde de Moià; i Oriol Anson, Director General de desenvolupament Rural.

Programa i inscripcions

FONT: Fundació del Món Rural