Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Som rurals, som futur!"

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

El Desenvolupament Local Participatiu al GALP Costa Brava: Resultats i Oportunitats d’implementació de l'Estratègia Marítima de Catalunya al territori

El Desenvolupament Local Participatiu al GALP Costa Brava: Resultats i Oportunitats d’implementació de l'Estratègia Marítima de Catalunya al territori.

Aquest dijous, 29 de novembre, ha tingut lloc, a la Confraria de Pescadors de Blanes, la jornada “El Desenvolupament Local Participatiu al GALP Costa Brava 2018: Resultats i Oportunitats d’implementació de l’Estratègia Marítima de Catalunya al territori”. Una sessió que ha servit per presentar els resultats dels diferents programes realitzats pel GALP aquest 2018, així com les línies de treball del 2019Durant la jornada també s’han presentat els projectes subvencionats a través del Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEMP) i els projectes de cooperació entre els grups GALP de Catalunya; i s’han lliurat els distintius de l'“Estratègia Marítima de Catalunya (EMC)”.  

La jornada s’ha iniciat de la mà d’Itziar Segarra, cap del Servei de Foment d’Estructures Pesqueres, que ha exposat l’estat d’execució del Programa Operatiu. Durant la seva intervenció ha detallat els indicadors d’execució dels projectes dels GALPs catalans, un total de 69 iniciatives impulsades arreu del territori en aquestes dues convocatòries (anualitats 2018-2019). El GALP Costa Brava ha executat 26 projectes dels 34 aprovats, que per les seves característiques són majoritàriament no productius i executats per part del sector pesquer extractiu. A més, Segarra ha recalcat que el 22% d’aquests projectes han estat impulsats per dones i el 16% per joves.

Seguidament, la gerent de l’Associació  GALP Costa Brava, Anna Masdeu, ha presentat els resultats de l’aplicació de l'Estratègia de Desenvolupament Local del seu territori, així com el pla de comunicació de l’Associació.  Masdeu ha remarcat el fet que la majoria dels indicadors plantejats pel Programa durant el període 2018-2023 s’han assolit amb les actuacions desenvolupades aquest 2018 i les previstes per al 2019. Unes accions impulsades en el marc dels quatre eixos d’actuació de l’Associació: competitivitat; sostenibilitat; desenvolupament i formació.

La segona part de la jornada s’ha dedicat a la presentació de projectes concrets. Primerament s’han explicat els projectes subvencionats a través del FEMP durant aquest 2018. Roser Güell, de la Confraria de Pescadors de l’Escala, ha presentat el “Centre d’Interpretació de MARAM”, centrat en donar a conèixer la vida i la feina dels pescadors, fomentar la pesca responsable i transmetre valors de respecte pel medi ambient. Salvador Manera, per la seva banda, ha explicat l’experiència educativa de “Pescaplàstik”, uns tallers i recursos educatius dirigits als  centres educatius per tal de  promoure i debatre sobre la pesca sostenible, les arts, els vaixells i els residus. Des de Palamós, Glòria Ñaco, tècnica de la Fundació Promediterrània, ha detallat els resultats del projecte formatiu “MasterPeix”, una formació ocupacional dirigida  a pescadors i basada en la gastronomia; i per últim, Genís Dalmau, president i gerent de l’Associació de centres subaquàtics Costa Brava, ha exposat l’experiència de la formació de monitors i guies de busseig per a la conservació dels hàbitats marins i d’interès pesquer. Una formació que durant aquest 2018 s’ha realitzat a 9 municipis i 42 centres d’immersió, i que ha comptat amb la participació de 201 alumnes.

Pel que fa als projectes de cooperació entre els Grups d’Acció Local Pesquers catalans, destaca la presentació de Montserrat Piqueras, secretària de la Confraria de Pescadors de Barcelona, sobre la constitució i posada en marxa de l’“Associació Catalana de Dones de la Mar” aquest  2018. Una entitat que té com a objectiu la visibilització de la tasca de la dona en el sector pesquer, així com fomentar la participació d’aquest col·lectiu i potenciar-ne la formació.

Finalment, Sergi Tudela, director general de Pesca i Afers Marítims del DARP, ha presentat l’Estratègia Marítima de Catalunya 2030 (EMC), impulsada amb l’objectiu de bastir una política marítima pròpia que consideri el conjunt de les activitats que incideixen sobre l’espai marítim català. Aquesta Estratègia està estructurada en 4 àmbits: un desenvolupament sostenible, integrat, i harmònic de l’Economia Blava, respectuós amb el conjunt dels usos humans del mar; ecosistemes marins resilients i plenament funcionals; la millora de la qualitat de vida dels ciutadans; i un marc de governança innovador que doni impuls a aquesta Estratègia i en garanteixi l’operativitat. L’acte també ha servit per entregar els distintius de l’EMC 2018, destinats a reconèixer aquelles iniciatives que han contribuït a la implantació d’aquesta Estratègia al territori.

Com a cloenda, David Mascort, secretari general del DARP; Sergi Tudela, director general de Pesca i Afers Marítims del DARP; i Eusebi Esgleas, patró major de la Confraria de Pescadors de Blanes, han realitzat els parlaments de clausura.

FONT I FOTOGRAFIA: ARCA