Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Som rurals, som futur!"

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

L’Alt Empordà acull l’"Assemblea General de l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya"

L’Alt Empordà acull l’"Assemblea General de l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya".

Aquest dimecres, 21 de febrer, l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya – ARCA ha celebrat la seva Assemblea General a la seu del “Celler Mas Llunes”, a Garriguella (territori ADRINOC), en presència de representants dels 11 grups Leader catalans, de l’Associació GALP Costa Brava i del Departament d’Agricultura. Una sessió que ha servit per tractar diversos aspectes de gestió i administració de l’entitat, així com presentar alguns dels projectes per aquest 2018, d’entre els que destaca el Pla de comunicació Leader – ARCA, i l’imminent aprovació del projecte “BCN Smart Rural: Valorització i innovació en la gestió agrosilvopastoral de la demarcació de Barcelona no metropolitana”.

Abans d’iniciar la reunió d’Assemblea, i a petició de la mateixa entitat,  Marc Riera - director de la Fundació del Món Rural- ha presentat  dos dels treballs impulsats des de l’entitat: “El valor ocult de l’activitat agrària”, centrat en quantificar i posar en valor la importància dels espais agraris i forestals més enllà de les funcions estrictament productives vinculades al sector primari, com poden ser la gestió i ordenació del paisatge i la reducció del risc d’incendi; i “l’Observatori del món rural”, una eina per donar a conèixer, de forma visual i clara, quina és la situació del món rural català a dia d’avui.

Un cop acabada la presentació de la Fundació del Món Rural s’ha iniciat la reunió d’Assemblea General. El primer en intervenir ha estat Joaquim Felip, vicepresident d’ARCA i representant de l’entitat al territori d’ADRINOC; que ha donat la benvinguda als assistents. Seguidament ha pres la paraula Carles Luz, president d’ARCA que, acompanyat a la taula per Albert Puigvert, gerent de l’entitat, i Pilar Ricart, subdirectora general de Planificació Rural del DARP en funcions, ha fet una primera presentació de l’ordre del dia de l’Assemblea i, a la vegada, ha donat la benvinguda a la representant de l’Associació GALP Costa Brava que, per primera vegada, ha assistit a la reunió com a sòcia d’ARCA.

Seguidament Albert Puigvert, com a gerent de l’entitat, ha sigut l’encarregat de dirigir la reunió juntament amb el president. Seguint l’ordre del dia fixat, s’ha aprovat l’acta de la sessió anterior i s’ha presentat el Pla de Comunicació Leader – ARCA. Eva Torrents, directora de “Dívik Comunicació”, ha estat l’encarregada de presentar aquest pla. Un projecte elaborat i dissenyat juntament amb els Grups d’Acció Local i que ha servit per ordenar, definir i planificar les accions de comunicació i, el més important segons Torrents: “cercar entre tots un únic missatge que expliqui, de forma clara i entenedora, que són i què fan els Grups d’Acció Local”. Un pla ambiciós que ha tingut una gran acceptació entre els assistents i que es vol començar a implementar durant el segon semestre d’aquest 2018. Puigvert ha volgut destacar que des d’ARCA s’està treballant per aconseguir, a través de diversos programes, un suport tècnic per als grups que serveixi per a impulsar les primeres accions previstes en aquest pla.

Puigvert també ha sigut l’encarregat de presentar el Pla de Formació d’ARCA 2018, un document que recull les sessions i jornades formatives que s’oferiran als grups. Del pla destaquen les col·laboracions que des d’ARCA s’han obert amb altres entitats i institucions com el  “Col·legi de Politòlegs i Sociòlegs de Catalunya – COLPIS”, el “Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya – COAMB” i “l’Escola d'Administració Pública de Catalunya – EAPC”, i que han de permetre al grups accedir a formacions de qualitat a un preu més assequible.

La reunió d’Assemblea també ha servit per aprovar les quotes d’ARCA i la ReDR, el Pla de Treball i el Pressupost per a l’anualitat 2018, així com altres temes administratius i de gestió interna com donar resposta a les esmenes a la modificació dels Estatuts de l’entitat.

Abans de passar a tractar els temes de gerència i presidència, s’ha exposat la situació del projecte“BCN Smart Rural”, a l’espera de la resolució definitiva; i de les campanyes endegades per ARCA: “Moció per a un desenvolupament rural sostenible, integral i integrador”, i “Comunicació a les xarxes i Grups Europeus del posicionament d’ARCA davant la situació a Catalunya”. En aquest punt s’ha comunicat als assistents la voluntat de reformular la MOCIÓ inicial de l’entitat amb l’objectiu de sumar adhesions, i re emprendre la campanya un cop hi hagi un nou govern a la Generalitat. Una proposta que els membres de l’Assemblea han aprovat per unanimitat.

En la part final de la reunió, i com a informacions de presidència i gerència, Luz i Puigvert han volgut detallar l’estat d’algunes de les accions que s’estan desenvolupant des d’ARCA com la participació a les taules de treball de la Xarxa Europea de Desenvolupament Rural (European Network for Rural Development - ENRD); les reunions de treball que l’entitat està mantenint amb les Diputacions catalanes; i la possible col·laboració amb l’Associació Catalana de Municipis, entre d’altres.

Finalment, i a mode de cloenda, Carlez Luz ha volgut agrair de nou la tasca que desenvolupen els grups Leader, el Departament d’Agricultura i, especialment, l’equip tècnic d’ARCA; a la vegada que ha donat les gràcies a tots els assistents a la reunió.

Un cop acabada l’Assemblea, i amb un caire més lúdic, els assistents han pogut visitar les instal·lacions del Celler Mas Llunes, una iniciativa que ha comptat amb el suport del programa Leader. Antoni Roig, propietari del celler i representant a la Junta del grup Leader ADRINOC ha estat un dels encarregats de guiar la visita al celler i presentar alguns dels seus vins de referència, sorgits de vinyes centenàries i elaborats amb varietats autòctones com la Garnatxa i la Carinyena. La jornada s’ha clos amb una degustació de vins al propi celler, i un dinar de treball a la “Cooperativa Agrícola de Garriguella”.