Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Som rurals, som futur!"

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

L'Associació pel Desenvolupament Rural de la Catalunya Central desenvolupa el primer "tool kit" d'Economia Circular d'aplicació al món rural

L’Associació pel Desenvolupament Rural de la Catalunya Central ha desenvolupat l’eina "EnCercla", el primer "tool kit" d’Economia Circular d’aplicació al món rural. Finançada pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP), a través dels projectes de cooperació per als Grups d’Acció Local (GAL) de Catalunya, es tracta d’una iniciativa totalment pionera en zones rurals, atès que la gran majoria d’iniciatives d’Economia Circular se centren en les grans ciutats i zones urbanes, tal i com es fa palès en el web de l'"Observatori d’Economia Circular" del Departament de Territori i Sostenibilitat, on properament es publicarà la iniciativa. 
 
Aquesta nova eina és fruit d’un llarg procés iniciat l’any 2016, quan l’Associació pel Desenvolupament Rural de la Catalunya Central va endegar un projecte centrat en "plantar la llavor" de l'Economia Circular al territori rural, per tal de poder-lo fer créixer en els anys successius. Primer de tot va ser necessari dotar de context el projecte, i alhora donar eines als agents participants per a interioritzar en cadascuna de les temàtiques. Per aquest motiu, es va tractar temes com l’ecoturisme, el paisatge, la gestió de residus o el producte de proximitat, i més endavant es va plantejar la "Green Week", tota una setmana d’activitats diverses, des del coneixement de la construcció sostenible i les cases passives, fins a l’ecoemprenedoria.
 
Posteriorment, durant el 2017, el treball es va centrar directament amb les empreses del territori per tal de crear una metodologia per a la identificació de projectes d’Economia Circular, i a través d’un assessorament personalitzat a cadascuna de les empreses participants.
En un dels casos, n’ha transcendit un projecte d’investigació d’una empresa del Moianès que treballa en 3 línies diferents d’actuació envers la sostenibilitat dels seus productes: la utilització de matèries primeres biodegradables, la mitigació dels riscos mediambientals dels seus productes, i finalment la reducció de la necessitat logística gràcies a la venda del seu coneixement i no directament del producte físic, gràcies a la utilització d’impressores 3D.
 
Finalment, el 2018 s’ha estructurat la metodologia creada en una eina online que permet a les empreses avaluar la seva circularitat, i alhora identificar nous projectes d’Economia Circular que poden desenvolupar des de la seva activitat empresarial. Aquesta eina rep el nom "EnCercla", i serà d’obligada utilització per part de les empreses que sol·licitin un ajut Leader en la propera convocatòria el 2019 a la Catalunya Central.
 
"EnCercla" és un instrument d’anàlisi de les empreses que permet classificar-les d’acord amb els criteris d’Economia Circular estandarditzats a nivell internacional per entitats tan reconegudes com la Fundació Ellen Macharthur, amb la qual també s’hi ha mantingut contacte durant l’execució del projecte.
 
"EnCercla" ofereix 3 resultats molt potents. D’una banda, permet quantificar, en una escala de 0 a 100, el nivell de circularitat de les empreses, fet que permetrà puntuar de forma objectiva i real el criteri d’Economia Circular dels projectes que es presenten als Ajuts Leader. En segon lloc, es podrà obtenir un resultat global a nivell de territori que permet veure quina és la situació real de les empreses en aquest àmbit i, en tercer lloc, ofereix un catàleg de propostes personalitzades per a desenvolupar nous projectes en aquesta temàtica, un full de ruta per a assolir un millor nivell de circularitat.
Així doncs, l’eina assoleix un dels objectius bàsics de l'Associació pel Desenvolupament Rural de la Catalunya Central, que és esdevenir un territori capdavanter en iniciatives de caire circular, que de ben segur marcaran el futur del planeta.
 
En la mateixa línia, i durant el 2018, s’ha format també als tècnics de medi ambient i promoció econòmica del territori per tal que puguin utilitzar l’eina i ser-ne prescriptors. De les sessions se’n desprèn també un manual tècnic per a aprendre a detectar projectes d’Economia Circular i fomentar-ne la seva implantació. 

Val dir també que, a més, l’eina s’ha dissenyat de manera que tots els Grups d’Acció Local de Catalunya la puguin integrar en els seus criteris de puntuació de projectes, de manera que l’objectiu d’afavorir aquestes inversions a tot el país sigui una prioritat.

En qualsevol cas, l’eina serà gratuïta i de lliure utilització per a qualsevol empresa que ho desitgi.
 
FONT: Associació pel Desenvolupament Rural de la Catalunya Central