Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Som rurals, som futur!"

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

La joventut: clau per al desenvolupament sostenible

ARTICLE PROGRAMA ODISSEU

L’envelliment i el relleu generacional són dos problemes estructurals molt importants que han d’afrontar les zones rurals per frenar el seu despoblament, i que en el context socioeconòmic actual prenen encara més rellevància per la necessitat de dibuixar escenaris de futur sostenibles. L’èxode de persones joves cap a zones urbanes,  majoritàriament per assolir nivells superiors de formació però també per obtenir majors perspectives d’ocupació, i el fet que en acabar la formació no retornin a la seva zona o municipi d’origen, esdevé un repte principal per al desenvolupament socioeconòmic i la vertebració de les comarques rurals catalanes. Cal qüestionar-nos doncs, quins són els motius que ens han portat a aquesta situació? Què ha causat aquest degoteig de la joventut rural?

Històricament l’anàlisi de l’entorn rural i les polítiques d’intervenció s’havien centrat en l’estudi de l’evolució del sector agrari, la seva pèrdua de pes en població activa i de dimensió econòmica, i en les polítiques agràries i mesures específiques per a frenar les dinàmiques negatives al sector, a més d’accions generals per l’accés a serveis i infraestructures. Així mateix, en el tractament de la situació i l’anàlisi de la joventut en el món rural, s’incidia més en aspectes directament relacionats amb el relleu generacional de l’activitat agrària, el nivell formatiu dels joves pagesos i en temes de participació i associacionisme.

Fa temps que és evident que cal tractar els i les joves i el desenvolupament rural des d’una perspectiva més àmplia i integral, més enllà d’allò estricament agrari, i amb actuacions des de diferents nivells administratius a més de la cooperació pública-privada. I en el cas concret de la joventut en el medi rural, si repassem els objectius generals de les polítiques de desenvolupament rural, joventut, formació i ocupació, i hi afegim les demandes i propostes dels propis joves rurals, veurem que hi ha lloc per a polítiques més transversals i que poden afavorir no només el relleu generacional al sector agrari, sinó també el fet que hi hagi més diversitat d’ocupacions a les zones rurals i s’esdevingui el seu rejoveniment.

En aquest sentit, ODISSEU: programa per al retorn i la inserció laboral de joves al medi rural té l'objectiu inicial de fomentar el retorn del capital humà format a les universitats a les zones rurals d’origen. El fet de centrar-se inicialment en joves amb estudis superiors respon a dos factors: els i les joves que es desplacen a zones urbanes per realitzar estudis superiors tenen un major desarrelament en temps i distància amb la seva zona d’origen; i, segons el Global Entrepreneurship Monitor del 2009, un 60% de les persones emprenedores potencials i naixents tenen estudis universitaris. En definitiva, entenem que ODISSEU és important perquè el retorn de capital humà jove i format pot suposar un efecte multiplicador al territori en termes de generació d’ocupació i equilibri territorial.

Però aquesta potencialitat no se sustenta només en la joventut. Les comarques rurals poden acollir activitats que són estratègiques per al desenvolupament sostenible del país, que tenen camí per recórrer en termes d’innovació i que poden ser generadores d’ocupació, com són la pròpia producció agrària i la indústria agroalimentària relacionada, però també la generació i distribució d’energia de fonts renovables, el turisme i totes les activitats relacionades o els serveis d’atenció a les persones. I per aprofitar aquestes oportunitats no es parteix de zero, ja que hi ha un teixit empresarial i professional, així com entitats de promoció econòmica, que hi estan treballant. Per això ODISSEU es basa en la implicació dels principals agents que incideixen en la transició dels joves formats al món laboral de les comarques rurals: les universitats i centres de formació, les empreses locals, les institucions i administracions que intervenen en les polítiques de desenvolupament rural, d’ocupació i de creació d’empreses i en les polítiques de joventut.

ODISSEU va néixer el 2010 a partir de la iniciativa de la Fundació del Món Rural (FMR) i l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA) i el 2012 el projecte ha passat a ser liderat per la Direcció General de Desenvolupament Rural del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural i per la Direcció General de Joventut del Departament de Benestar Social i Família de la Generalitat de Catalunya. La FMR i ARCA han col·laborat en la implementació  conjuntament amb els Grups d’Acció Local (GAL) del programa Leader i la Xarxa de Tècnics de Joventut. Durant 2011 i 2012 s’ha desenvolupat una primera fase amb la diagnosi sobre les migracions juvenils a Catalunya i les oportunitats de desenvolupament econòmic de les comarques de l’Alta Ribagorça, l’Alt Urgell, la Noguera, el Priorat, el Solsonès, la Ribera d’Ebre i el Ripollès. També s’han fet els  passos per implicar els diferents agents socioeconòmics i de joventut a cada comarca a través de la constitució de Taules de Concertació (13 comarques rurals), i s’han començat a treballar accions per acostar els joves universitaris al teixit econòmic d’aquestes comarques. Paral·lelament s’ha començat a treballar amb les universitats per tal d’establir interlocutors i preparar accions, coordinades amb les Taules de Concertació, adreçades als estudiants de cada universitat.

En aquests primers anys de treball per impulsar ODISSEU s’ha rebut un feedback positiu per part dels agents implicats, tant per els seus objectius marcats com pel que fa a la manera de treballar, en la mesura que les administracions implicades, les empreses i les universitats s’hi han sumat des d’un principi. Aquesta predisposició es fa visible al posar en comú objectius, voluntats i recursos de cara a impulsar accions conjuntes que beneficiïn a totes les parts, però sobretot que aportin més oportunitats de desenvolupament professional i d’ocupació als i les joves rurals. Algunes d’aquestes accions aniran encaminades a facilitar que els i les estudiants coneguin millor les  empreses de les comarques rurals, a que facin pràctiques universitàries en empreses rurals, a fomentar i premiar projectes de final de grau que donin resposta a reptes i necessitats del territori, a sensibilitzar a les empreses dels beneficis que els aporta el capital humà format, o a informar millor als joves dels recursos d’orientació i suport de què disposa cada comarca. 

Amb el projecte ODISSEU pretenem, sobretot, que els joves coneguin el territori i les oportunitats que els pot oferir a l’hora d’anar-hi a treballar en alguna de les empreses existents, o bé per crear la seva pròpia empresa, perquè en el futur considerin establir-s’hi definitivament i desenvolupar el seu projecte de vida en el medi rural.

Descarrega't el butlletí

FONT: Fundació del Món Rural i Associació d'Iniciatives Rurals de Catalunya