Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Som rurals, som futur!"

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

La riquesa del coworking a la Catalunya Central, 25 espais, més de 400 coworkers i 200 empreses

Cinc noves iniciatives en temps de pandèmia volen incorporar el coworking als seus projectes empresarials. Diversificar els models de negoci a través del coworking com a eina per atraure talent i nous clients està despertant en diferents àmbits, com el turisme rural o bé antigues instal·lacions agràries i ramaderes, noves escletxes de futur.

Espai VIT.
Espai VIT

D’aquestes iniciatives destaca el nou espai de coworking creatiu “Bildikunlabi”, un estudi de disseny gràfic situat en una antiga granja de porcs rehabilitada per la Cooperativa Bildi.
Aquesta nova iniciativa se suma a les ja recollides a l’estudi "Els espais de coworking en l’àmbit territorial del BCN Smart Rural", realitzat per l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya en el marc del projecte "BCN Smart Rural", amb més de 400 coworkers i 200 empreses que conformen un teixit empresarial dinàmicheterogeni i canviant. Un moviment que, davant la crisi actual, mostra la seva gran capacitat d’adaptació i resiliència.  

La finalitat de l’estudi, poder tenir una radiografia dels espais de coworking, ha permès localitzar 25 espais de coworking de les comarques de l’Anoia, el Bages, el Berguedà i Osona amb les seves singularitats i realitats. Durant el 2019 es va fer el treball de camp per a conèixer aquests espais, identificant un 70% d’iniciatives privades i un 30% de promoció pública.  

Gairebé 20.000m2 de superfície coworking disponibles ens demostren la consolidació del moviment fora de les grans ciutats. El dinamisme de les persones emprenedores i impulsores d’espais, el seu perfil professional i bagatge en molts casos en altres projectes, ajuden a crear comunitats de coworkers als seus territoris que van més enllà de l’impacte econòmic, convertint-se en espais de socialització i d’arrelament del talent al territori. Així, de l’estudi es desprèn que un dels valors afegits d’aquests espais són les seves grans dimensions, que permeten acollir un àmplia diversitat d’activitats professionals, però que alhora, serà necessari dedicar esforços a la continua competitivitat dels espais, el networking, l’associacionisme i l’atracció de nous coworkers davant la situació excepcional actual.

El repte? Ser capaços d’adaptar-se ràpidament als nous canvis, que d’altra banda gràcies a la seva flexibilitat, competència  i creativitat, és i serà perfectament possible.