Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Som rurals, som futur!"

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

Neix La Mar de Bé, un programa per divulgar el peix de llotja i la cuina de la Costa Brava

Neix La Mar de Bé, un programa per divulgar el peix de llotja i la cuina de la Costa Brava  .

El món de la pesca i, concretament, l’ofici de pescador i el seu producte, pateix un important grau de desconeixement entre la societat. El consumidor de peix va envellint i provoca una davallada de la cultura pesquera: ignorància de les espècies autòctones i desconeixença de les receptes de peix i marisc. Els professionals del peix volen capgirar la situació explicant-se i donant a conèixer el seu ofici i el seu producte d’alt valor gourmet i nutricional.  

Per fer-ho, han creat "La Mar de Bé", un programa divulgatiu i divertit sobre el peix de llotja que busca donar prestigi al peix, al pescador i oferir una visió optimista de l’ofici i la seva riquesa cultural. L’objectiu és reivindicar l’ofici de pescador; donar suport al consum del peix de llotja al nostre territori; acostar el públic a la mar mitjançant la divulgació de coneixements de diferents àmbits com la gastronomia, la nutrició, la ciència, l’economia i el turisme; mostrar altres maneres originals i diferents de cuinar el peix i donar a conèixer espècies autòctones per incentivar el consum de peixos desconeguts


Primera temporada, onze capítols
Cada programa de "La Mar de Bé" consta de tres parts que tracten qüestions informatives i, també, de divulgació i entreteniment: una entrevista a una persona destacable del món de la pesca, una vídeo recepta de peix i marisc de llotja i un testimoni d’un expert o una experta en diversos àmbits relacionats amb el mar. El programa, que consta d’un total d’onze capítols amb una durada d’entre 15-20 minuts, està conduït per Quim Casellas, xef de l’Hotel Restaurant Casamar a Calella de Llafranc, guardonat amb una estrella Michelin. En Quim és un gran defensor del producte local i un bon comunicador capaç de connectar amb tots els públics, des d’infants fins a professionals, per transmetre la importància i la rellevància de l’ofici de pescador i del producte fresc i de qualitat.  

El dia 9 de setembre s’ha emès el primer capítol a través de la web lamardebe.net i també al Canal 10 Escala (21h) i, a partir d’aquest dia, cada dimecres s’estrenarà un nou capítol de "La Mar de Bé". També es podrà veure la recopilació dels programes a la Xarxa de Televisions Locals. 
El rodatge, que va començar el mes de juny, s’ha realitzat a l’Hotel Casamar de Llafranc i al vaixell de pesca Gloriamar Dos, un vaixell reconvertit en museu ubicat al port de Roses.  


Junts per defensar l’ofici i el peix de llotja
"La Mar de Bé" compta amb un important teixit de col·laboradors, impulsors, pescadors i especialistes que han volgut intervenir aportant valor afegit i qualitat a un projecte de gran interès per al territori en diversos sentits: cultural, econòmic, tradicional, històric...  

Els impulsors de "La Mar de Bé" són les 11 confraries de pescadors de la Costa Brava, administracions locals, empreses i entitats del sector pesquer, socis del Grup d’Acció Local Pesquer (GALP) Costa Brava: Ajuntament de Llançà, Ajuntament de Roses, Ajuntament de l’Escala, Confraria de Pescadors de Roses, Confraria de Pescadors de Blanes, Confraries de Pescadors de l’Escala, Confraria de Pescadors de l’Estartit, Confraria de Pescadors de Palamós, Confraria de Pescadors del Port de Llançà, Estació Nàutica de Roses – Cap de Creus, Federació Territorial de Confraries de Girona, Fundació Promediterrania, IRTA – Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària i Pescadors de Roses, SL.  

La producció del programa està cofinançada pel Fons Europeu Marítim i de la Pesca, pel Departament d’Agricultura Ramaderia i Pesca i per la Diputació de Girona.  

"La Mar de Bé" també ha tingut suport científic del Museu de la Pesca de Palamós, el Campus de l’Alimentació i Gastronomia de la UdG, la Càtedra d’Estudis Marítims, d’Oceans i Salut, la Càtedra del Vi i l’Oli i la Càtedra de Gastronomia, totes de la UdG.  


11 confraries, 11 programes
La primera temporada de "La Mar de Bé" centra el seu fil conductor en les 11 confraries de pescadors de la Costa Brava. El programa fa un recorregut pels 11 municipis pesquers (Roses, Llançà, L’Escala, Blanes, L’Estartit, Palamós, El Port de la Selva, Cadaqués, Sant Feliu de Guíxols, Tossa de Mar i Lloret de Mar) i en destaca les seves espècies més significatives explicant-ne les seves característiques, la forma de captura i l’elaboració culinària.  

A més, complementa aquest contingut amb l’aportació i la participació de pescadors i experts de la zona, sempre amb un to proper i dinàmic per acostar l’espectador a la mar i a la realitat pesquera del país. 

www.lamardebe.net

FONT: projecte "La Mar de Bé" - GALP Costa Brava