Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Som rurals, som futur!"

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

Una representació dels Grups d’Acció Local de Lituània visita Catalunya

Una representació dels Grups d’Acció Local de Lituània visita Catalunya.

Els passats dies 3 i 4 de novembre una delegació lituana, formada per responsables institucionals i tècnics de diferents Grups de Desenvolupament Rural i municipis rurals de Lituània, va visitar els Grups d’Acció Local Consorci GAL Alt Urgell – Cerdanya i l’Associació pel  Desenvolupament Rural de la Catalunya Central.

La trobada entre els actors rural Lituans i els representants dels grups Leader catalans va servir per conèixer les estructures institucionals i polítiques dels dos territoris, a més de ser un punt d’intercanvi entre les pràctiques de desenvolupament rural que es realitzen a cada un del dos territoris.

La primera jornada va comptar amb un acte de benvinguda per part del president del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, el Sr. Jesús Fierro, i el president del Consell d’Alcaldes de l’Alt Urgell, el Sr. Benito Fité,  els quals van descriure les característiques del seu territori al mateix temps que van agrair la visita a la delegació lituana. Posteriorment la delegació de Lituània va fer una presentació sobre els trets diferencials del seu territori i les ajudes amb què compten a l’hora de dinamitzar els territoris rurals.

Seguidament es va iniciar la taula de benvinguda on van intervenir la Sra. Sara Camps, gerent del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, que va fer una descripció de les institucions polítiques i institucionals que tenen presència a Catalunya; el Sr. Xavier Casoliva, president d’ARCA, qui va donar la benvinguda en nom d’ARCA a la delegació; i Gemma Ribalta, tècnica de comunicació de la mateixa entitat, que va descriure la institució i els eixos de treball de la mateixa. Finalment, Montse Fusté, tècnica Leader del GAL Alt Urgell – Cerdanya, i Joan Torrentó, gerent de l’Associació pel Desenvolupament Rural de la Catalunya Central, van descriure el funcionament intern d’un grup GAL,  tan a nivell pressupostari com a nivell tècnic.

Un cop realitzada aquesta primera reunió de treball de caire més teòric, es van realitzar un seguit de visites a projectes Leader desenvolupats en el territori de l’Alt Urgell com el Parc Olímpic del Segre, important pol d’atracció turística de la zona on practicar esports com el ràfting, piragüisme, caiac obert i hidrospeed durant tot l'any; i el Viver d’Empreses de l’Alt Urgell, entitat que serveix per recolzar i impulsar les idees de negoci innovadores dels emprenedors que volen desenvolupar el seu projecte al territori.

La següent jornada es va iniciar amb una visita al Mas d’en Roqueta, una antiga casa de camp convertida en allotjament turístic per tal donar resposta a l’augment del turisme a la zona; i a l’empresa Socarrel, entitat que desenvolupa estudis forestals i ambientals i que ofereix serveis de consultoria i execució d'obres relacionades amb el medi ambient.

Posteriorment, i ja en el territori de l’ Associació pel  Desenvolupament Rural de la Catalunya Central, el grup va poder visitar un projecte desenvolupat gràcies a les ajudes Leader. Es tracta d’una mateixa finca on trobem el restaurant Els Casals, un hotel rural (la Rovira) i una granja-obrador, Casa Malla, on produeixen i comercialitzen els seus propis aliments.



FOTOGRAFIES:
Consorci GAL Alt Urgell-Cerdanya
Associació pel Desenvolupament Rural de la Catalunya Central