Capcalera_altres1
ASTROTURISME
Descripció

EL PROJECTE - Fitxa resum del projecte "Astroturisme"
El Montsec té una llarga tradició d'observació del cel. La certificació com a destinació turística “Starlight” l’any 2013, ha avalat internacionalment les magnífiques qualitats del seu cel. Ha estat amb aquesta acreditació que els empresaris han començat a veure el potencial del territori en aquesta matèria.

Aquest projecte pretén que les empreses del territori aprofitin l’arribada de visitants i turistes atrets per aquesta certificació i s’adaptin a les seves necessitats per tal de fidelitzar-los.


OBJECTIUS
L’objectiu estratègic del projecte es centra en potenciar l’astroturisme com a activitat dinamitzadora del territori del Montsec, i la seva àrea d’influència, i fer que aquesta zona esdevingui una referència en astroturisme.

Impulsat conjuntament amb el Consell Comarcal de la Noguera i altres entitats del territori, el projecte planteja un seguit d’objectius específics:

 • Sensibilitzar, conscienciar i promoure l’astronomia i el cel fosc, posant en valor la qualitat del cel, i aprofitar els recursos naturals i les infraestructures relacionades amb l’estudi i contemplació del cel.
 • Afavorir que l’astroturisme es converteixi en un factor d’atracció turística i de dinamització del teixit empresarial.
 • Transferir  l'experiència per tal de facilitar la visualització de les noves oportunitats.


PÚBLIC OBJECTIU
“Astroturisme” es dirigeix als establiments del territori, especialment als que es dediquen al sector turístic, i a la població en general. 


ACCIONS
Per tal d’adaptar els establiments del territori a les demandes dels visitants interessats en astronomia, el projecte ha creat eines com:

 • La “Guia per a tematitzar establiments d'astroturisme”.
 • Els Planisferis amb el cel del Montsec.

Així com una base de dades on es recullen els productes i  les experiències astroturístiques que s’ofereixen al territori.

A la vegada, també s’han impulsat accions centrades en la difusió i promoció del territori com a destinació turística, on destaca: 

 • L’assistència a fires per a promocionar la  destinació turística “Starlight” Montsec.
 • El disseny i edició de material promocional per donar suport a les diferents accions de promoció de la destinació turística “Starlight”.
 • L’organització d’un “Fam trip” (viatge de familiarització) per presentar el territori als prescriptors de la destinació turística “Starlight” Montsec. Una acció destinada a aquelles agències de viatges amb producte vacacional, de cap de setmana, familiar i d’oci i, a la vegada, també les especialitzades en el sector empresarial, de turisme d’incentius i convencions.
 • La creació i comercialització d'un producte turístic relacionat amb l’astronomia en el sector MICE (Meetings, Incentives, Conferences and Events).
 • La difusió i presentació de les activitats de la destinació turística Montsec.
 • La creació d’un paquet turístic en el marc del festival d’astronomia destinat al públic de fora del territori per tal que, a més de participar en les activitats astroturístiques, pernoctessin al territori. 

En paral·lel, també s’ha creat una pàgina web, www.astroturisme.cat,  per tal de fer difusió del projecte i dels materials i actuacions que s’han desenvolupat, així com donar a conèixer la destinació turística “Starlight”.

RESULTATS
A nivell qualitatiu, el projecte ha permès que els establiments del territori prenguessin consciència del potencial de l’astroturisme com a activitat de dinamització econòmica. A la vegada, i en resposta a les necessitats detectades, el projecte ha facilitat l’adaptació d’aquests establiments a les demandes dels clients interessats en l’astronomia a través d’eines concretes com la “Guia per a tematitzar establiments d'astroturisme” o bé els planisferis per observar el cel.

Així mateix, i a través de les accions de promoció i dels paquets turístics, s’ha afavorit la presència de visitants al territori permetent descobrir altres indrets i atractius de la zona.

A nivell quantitatiu, el projecte ha permès:

 • L’assistència a 7 fires.
 • L’organització de 5 jornades de presentació de la destinació turística Montsec.
 • Inventariar 20 productes turístics.
 • L’edició de 500 guies i 100 planisferis.
 • L’organització d’un “Fam trip”, amb l’assistència de 14 prescriptors.
Valor afegit

Tots els recursos que ha generat el projecte estan disponibles al web www.astroturisme.cat.

Categoria del projecte
Turisme Rural / dinamització i millora de l’oferta turística
Turisme Rural / adequació d’infraestructures i oferta per a col·lectius específics
Turisme Rural / turisme de natura / ecoturisme

GAL coordinador Consorci Grup d'Acció Local Noguera - Segrià Nord

Grups GAL catalans socis

Consorci Grup d'Acció Local Noguera - Segrià Nord

Altres GAL socis
Entitats col·laboradores:
 • Consell Comarcal de la Noguera 

Actors locals implicats: 

 • Establiments de turisme del territori

Anualitat 2016

Anys execució 1

Pressupost total 33.250,00 €

Àmbit Catalunya

Web htpp://www.astroturisme.cat


Tornar Enrere
Guies per a tematitzar establiments d'astroturisme (Consorci GAL Noguera – Segrià Nord)
Planisferis amb el cel del Montsec (Consorci GAL Noguera – Segrià Nord)
Reserva Starlight (Mar Tapia)
Segueix-nos a Youtube Linkedin Twitter Facebook

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar l'experiència de navegació i oferir-li continguts interessants mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Poden canviar la configuració o obtenir més informació a la nostra Política de cookies

Acceptar