Capcalera_altres1
ODISSEU
Descripció

EL PROJECTE - Fitxa resum del projecte "ODISSEU"
"ODISSEU" acompanya els i les joves interessades en conèixer millor les oportunitats que hi ha als entorns rurals per a desenvolupar-hi el seu projecte professional, siguin originaris d’aquestes zones rurals o d’altres. A través de diferents activitats, es fomenta l’emprenedoria i es millora l’ocupabilitat d’aquest col·lectiu, es connecta les empreses de les àrees rurals i el talent jove, s'aprofundeix en la coordinació i el treball en xarxa de les administracions públiques, empreses, centres educatius i universitats pel retorn del talent jove a territoris rurals. 


OBJECTIUS
L’objectiu general del projecte és incentivar el retorn de joves cap al medi rural a partir de facilitar la seva inserció laboral i promoure l’arrelament dels i les joves amb el seu territori rural d'origen.

I els objectius específics són:

 • Donar a conèixer les oportunitats professionals i els serveis de les zones rurals per a la construcció del projecte de vida en aquests territoris.
 • Facilitar la inserció laboral i social de joves en aquestes comarques, connectant-los amb el seu teixit empresarial i amb els recursos de promoció econòmica i de desenvolupament local.
 • Contribuir a millorar el coneixement sobre el món rural actual i promoure una oferta amb condicions de vida atractiva i de qualitat per a la població jove.
 • Sensibilitzar al teixit empresarial sobre el valor afegit que suposa ‘el talent’ dels joves per a les seves empreses i reforçar nexes empresa-universitat.


PÚBLIC OBJECTIU
"ODISSEU" és un projecte que pretén arribar a joves qualificats/des d'origen rural i urbà, i les empreses i emprenedors/es localitzades en territoris rurals.


ACCIONS
Les accions desenvolupades dins del projecte “ODISSEU” es divideixen en diferents cercles:

EIX TRANSVERSAL: Coordinació i Comunicació

 • Coordinació dels agents de cada territori en Taules de Concertació comarcals on participen referents de joventut, ensenyament, promoció econòmica, sector empresarial, entitats juvenils, etc., per decidir una estratègia i accions conjuntes per afavorir l'atracció de talent en cada comarca.
 • Plataforma virtual RETORNA, dirigida a les empreses que busquen incorporar joves i a joves amb formació superior que volen treballar a les comarques rurals, mitjançant les dades de la xarxa Linkedin.

CERCLE IN: Talent Jove al Territori

 • Xerrades informatives sobre el projecte i les eines que ofereix a l’estudiantat d’últim any de formacions professionals i batxillerat de les comarques rurals i pre-inscripció a l’eina RETORNA.
 • Altres activitats informatives específiques de cada territori (tant de networking com de sensibilització i de formació per a joves, empreses i centres educatius, entre d'altres), amb l’objectiu d’apropar la realitat productiva de les comarques rurals i ampliar els horitzons professionals que els i les joves puguin plantejar-se un cop comptin amb estudis superiors. Són activitats amb nom propi com Arranca a la Noguera, Saló de l’Ensenyament del Ripollès, Escola d’Emprenedoria del Berguedà, Cycling Work a la Conca de Barberà i Alt Camp, i Arrela’t al Pallars, entre d'altres.

CERCLE OUT: Talent fora del territori

 • Sensibilització i contacte amb joves que resideixen fora dels territoris rurals, amb accions com enquestes i assistència a fires comarcals i sectorials de formació i treball, per a contactar i conèixer l’opinió d’aquests/es joves i incrementar la seva participació en relació amb el projecte i amb el desenvolupament rural del seu territori.

CERCLE EMPRESA: Empreses i sector econòmic

 • Programa d’Ajuts al Pràcticum ODISSEU: programa de pràctiques remunerades per a joves universitaris/àries en empreses situades en municipis rurals (300 hores, remuneració 5€ bruts/h cofinançades per projecte i per l’empresa), per tal de facilitar la seva inserció laboral i incrementar la competitivitat empresarial amb la incorporació de talent.
 • Materials informatius sobre els contactes de pràctiques i borses laborals comarcals per a facilitar la incorporació de joves a les empreses dels territoris rurals.

CERCLE INCOMING: Antenes d’acollida

 • Creació d'una plataforma (www.viurearural.cat) de recursos disponibles als territoris rurals Leader de Catalunya per afavorir la instal·lació de nous habitants.

CERCLE JOVES AGRICULTORS

 • Diagnosi sobre les incorporacions de joves al sector agrari del període 2007-2014: viabilitat econòmica de les incorporacions i propostes de millora per fomentar el relleu generacional.

 

RESULTATS
A nivell d’impacte, les accions dutes a terme durant el 2016 i meitat del 2017 han tingut una gran repercussió, obtenint:

COORDINACIÓ

 • 16 taules de concertació comarcals en 35 comarques amb 122 assistents
 • 313 joves inscrits/es a l'eina RETORNA a 31 juliol 2017 (205 dones i 108 homes) i 81 persones prescriptores de l’eina han rebut formació.
 • Eines de comunicació i difusió del projecte: web www.odisseujove.cat (145.062 visites), creació de perfils facebook i twitter i 9.703 materials editats.

CERCLE IN

 • 29 xerrades informatives sobre els recursos que ofereix ODISSEU en instituts amb un total de 701 joves informats/des.
 • 247 joves han participat en 11 actuacions formatives i de sensibilització (cursos, tallers d'emprenedoria i ocupabilitat...) i 21 visites i intercanvis amb empreses.

CERCLE OUT

 • 2 jornades informatives en les línies de tren de Tortosa i Puigcerdà, amb destinació a Barcelona (realitzades en diumenge): 71 qüestionaris respostos i 158 persones interpel·lades.
 • Presència amb estand o punt informatiu a 4 fires comarcals i sectorials de treball: contacte amb 83 joves.

CERCLE EMPRESA

 • 12 Ajuts al Pràcticum ODISSEU en l’anualitat 2016 i 43 ajuts aprovats en l’anualitat 2017.
 • Elaboració i actualització de 7 fitxes comarcals de pràctiques (Alt Urgell i Cerdanya, Garrotxa, Priorat, Ribera d’Ebre, Noguera, Ripollès i Terra Alta) i una fitxa general dels contactes de pràctiques de les universitats catalanes. 

CERCLE JOVES AGRICULTORS

 • Identificació de 4 perfils de persones joves incorporades al sector agrari, definició de reptes i recomanacions d'acció territorial, de suport i social. 
Valor afegit

Alguns dels RECURSOS que ha generat el projecte són:

Categoria del projecte
Societat rural i serveis a la població / joventut
Societat rural i serveis a la població / immigració
Societat rural i serveis a la població / serveis a la població
Economia social i Emprenedoria rural / inserció laboral i millora de l’ocupabilitat
Economia social i Emprenedoria rural / emprenedoria i vivers d’empresa

GAL coordinador Consorci Grup d'Acció Local Alt Urgell-Cerdanya

Grups GAL catalans socis

Consorci GAL Alt Urgell - Cerdanya
Associació pel Desenvolupament Rural de la Catalunya Central
Associació per la Gestió del Programa Leader Ripollès Ges Bisaura
Consorci Leader Pirineu Occidental (anteriorment: Consorci Centre de Desenvolupament Rural Pallars-Ribagorça)
Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp (anteriorment Consorci Leader Priorat - Baix Camp i Consorci de Desenvolupament Alt Camp, Conca de Barberà i Anoia)
Associació Leader de Ponent (anteriorment: Consorci Leader Urgell - Pla d’Urgell i Consorci Garrigues per al Desenvolupament del Territori)
Consorci Grup d'Acció Local Noguera - Segrià Nord
Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques Ribera d’Ebre – Terra Alta
Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central
Consorci per al Desenvolupament del Baix Ebre i Montsià

Altres GAL socis

Altres agents implicats:

 • Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya - ARCA.
 • Fundació del Món Rural.
 • Direcció General de Joventut.
 • Secretaria d’Universitats i Recerca.

Anualitat 2016-2017 (iniciat l'any 2011)

Anys execució 2

Pressupost total 261.854,13 €

Àmbit Catalunya

Web http://www.odisseujove.cat


Tornar Enrere
Jornada de Networking a Flix entre joves i empreses (CIS)
Portada del Tríptic Informatiu dels Ajuts al Pràcticum ODISSEU per a estudiantat (o joves estudiants) (CAUC)
Segueix-nos a Youtube Linkedin Twitter Facebook

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar l'experiència de navegació i oferir-li continguts interessants mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Poden canviar la configuració o obtenir més informació a la nostra Política de cookies

Acceptar