Capcalera_altres1
TERRITORI DE VALOR. Posar en valor els equipaments dinamitzadors als prescriptors interns
Descripció

EL PROJECTE - Fitxa resum del projecte "Territori de Valor"

Al territori del Consorci Grup d'Acció Local Noguera - Segrià Nord hi ha diversos equipaments dinamitzadors centrats en temàtiques com l’astroturisme, el patrimoni prehistòric, el patrimoni cultural, etc. Així, trobem el “Centre d’Interpretació de l’Or del Segre”, la “Cova dels Bous-Espai Orígens”, el “Museu de la Noguera”, el “Centre de Dinamització de Tartareu”, l’“Espai Transmissor del Túmul de Seró”, el “Museu de les Campanes”, el “Centre d’Observació de l’Univers”, el “Museu etnogràfic d’Almenar”, el “Monestir de Gualter de la Baronia de Rialb”, el “Monestir de les Avellanes” i el “Castell de Montsonís”, entre d’altres.

Cada un d’aquests espais, tot i tenir un objectiu principal diferenciat, comparteix una mateixa finalitat: “posar en valor els recursos històrics, naturals, culturals i patrimonials del territori i, a la vegada, contribuir a la seva dinamització territorial”.

“Territori de Valor” és una iniciativa que pretén reforçar aquesta finalitat entre cinc col·lectius concrets:  joves, dones,  associacions d’empresaris/àries i comerciants, productors/res agroalimentaris/àries locals i els mateixos centres de dinamització del territori


OBJECTIUS
L’objectiu principal del projecte és posar en valor el territori entre la població autòctona, generant així un alt grau de coneixement i autoestima perquè n’esdevinguin prescriptors.

Com a objectius específics, el projecte planteja:

 • Posar en valor i fer difusió dels equipaments dinamitzadors del territori.
 • Afavorir que els equipaments contribueixin a la promoció del territori.
 • Involucrar el teixit empresarial en la difusió dels equipaments i en la creació de sinergies positives amb aquestes infraestructures i les activitats que s’hi duen a terme.


PÚBLIC OBJECTIU
“Territori de Valor” és una iniciativa que es dirigeix a cinc col·lectius concrets:

 • Joves.
 • Dones.
 • Associacions d’empresaris/àries i comerciants.
 • Productors/res agroalimentaris/àries locals.
 • Els mateixos centres de dinamització del territori.

amb l’objectiu de donar-los-hi a conèixer els equipaments dinamitzadors del territori i, d’aquesta manera, convertir-los en prescriptors. 


ACCIONS
El projecte “Territori de Valor” planteja les següents actuacions:

 • Identificar els equipaments dinamitzadors del territori:
  Inventariar els  equipaments del territori i identificar quins són els que poden dinamitzar més el territori per posar-los en valor. Per tal d’afavorir l’interconeixement entre aquests equipaments, es preveu organitzar 11 visites entre ells durant el mes de setembre.

 • Difondre els equipaments dinamitzadors entre la població autòctona:
  Visites, tallers i presentacions dels equipaments als col·lectius, prèviament identificats, que poden contribuir més a la difusió d’aquests equipaments entre la pròpia població del territori: joves, dones, associacions d’empresaris/àries i comerciants, productors/res agroalimentaris/àries,  etc.
  Es preveuen 6 visites als equipaments visitables per part de les associacions de dones i 11 visites per part dels productors/res agroalimentaris/àries, les associacions d'empresaris/àries i comerciants i les associacions de joves. Així mateix, també es preveuen 6 visites als equipaments visitables destinades al públic familiar, a través de la difusió que es farà a les escoles. 
  Paral·lelament, s’organitzarà un concurs fotogràfic a través de Facebook i Instagram en el qual hi participaran 10 dels equipaments visitables adscrits al projecte. Cada equipament farà entrega d’un premi a la millor fotografia de les seves instal·lacions.

 • Accions de promoció del territori dins dels equipaments dinamitzadors:
  En 3 de les visites als equipaments visitables per part de les associacions de dones, es realitzaran activitats de tast i presentació de productes agroalimentaris locals. 
 • Implicació del sector empresarial en la difusió dels equipaments:
  Accions de difusió dels equipaments dinamitzadors derivades de la creació de sinergies amb col·lectius prescriptors del territori. Durant els mesos d’octubre i novembre es preveu oferir una campanya de promoció a partir de compres mínimes als establiments comercials del territori que s’hi adhereixin, en la qual s’oferiran vals de descompte en l’entrada a 9 dels equipaments visitables participants al projecte.

 

RESULTATS
Activitats per identificar els equipaments del territori:

 • Creació d’una base de dades amb 13 equipaments visitables, 9 associacions de comerciants i 93 productors/res agroalimentaris/àries.

Accions de difusió dels equipaments visitables entre la població autòctona:

 • Organització d’una visita guiada al “Monestir de les Avellanes” destinada a joves del territori. Impulsada amb la col·laboració del Monestir en el marc del “V Cicle de Música i Patrimoni”, la jornada va oferir un concert de música en viu i un tast de cervesa artesanal de la comarca. L’acte va comptar amb la participació de 46 persones.

Accions de preparació per a la generació de sinergies entre productors/res agroalimentaris/àries i equipaments visitables del territori:

 • Reunió de presentació del projecte “Territori de Valor”. La jornada va comptar amb la participació de 3 equipaments dinamitzadors del territori i el Servei d’Atenció a la Dona del Consell Comarcal de la Noguera.
 • Jornada de networking entre productors/res agroalimentaris/àries i equipaments visitables: “Com presentar productes agroalimentaris en equipaments visitables”.
  La jornada va comptar amb la  participació de 4 equipaments visitables (amb 8 representants assistents) i 8 productors/res agroalimentaris/àries del territori (amb 10 representants assistents).
Valor afegit
 • Edició i impressió de material promocional per a difondre el projecte a través del petit comerç.
 • Edició i impressió de material divulgatiu per presentar el projecte a les famílies a través de les escoles del territori.  
Categoria del projecte
Patrimoni natural i cultural / valoració, rehabilitació i nous usos del patrimoni
Patrimoni natural i cultural / cultura i territori viu
Turisme Rural / dinamització i millora de l’oferta turística

GAL coordinador Consorci Grup d'Acció Local Noguera - Segrià Nord

Grups GAL catalans socis

Consorci Grup d'Acció Local Noguera - Segrià Nord

Altres GAL socis

Entitats col·laboradores:

 • Consell Comarcal de la Noguera
 • Associació Montsec Turístic
 • Associació de dones La Clau de Menàrguens
 • Associació de Comerciants i Empresaris d'Alfarràs
 • Associació Les Aspres del Montsec

Actors locals implicats:

 • Associacions de joves del territori
 • Associacions de dones del territori
 • Associacions d’empresaris/àries i comerciants del territori
 • Escoles del territori
 • Productors/res agroalimentaris/àries del territori
 • Equipaments dinamitzadors visitables

Anualitat 2017

Anys execució 1

Pressupost total 8.888,89 €

Àmbit Catalunya

Web http://www.noguerasegrianord.cat


Tornar Enrere
Equipaments dinamitzadors que participen al projecte (Consorci GAL Noguera – Segrià Nord)
Jornada de networking: productors/res agroalimentaris/àries - equipaments dinamitzadors (Consorci GAL Noguera – Segrià Nord)
Visita al Monestir de les Avellanes (Consorci GAL Noguera – Segrià Nord)
Segueix-nos a Youtube Linkedin Twitter Facebook

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar l'experiència de navegació i oferir-li continguts interessants mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Poden canviar la configuració o obtenir més informació a la nostra Política de cookies

Acceptar