Capcalera_altres1
TERRITORI EDUCADOR. ENS MENGEM LES VALLS
Descripció

EL PROJECTE - Fitxa resum del projecte "Territori Educador. Ens mengem les Valls"

El projecte “Territori Educador. Ens mengem les Valls” pretén promoure una cultura d'alimentació sana, de qualitat i de proximitat a la població local a través de l'escola, tot comptant amb la implicació dels productors agroalimentaris locals, el professorat i els pares i mares dels alumnes. D’aquesta manera, s’aconseguirà fomentar el sentiment de pertinença i  identitat territorial, així com enfortir el seu vincle amb les activitats econòmiques locals (especialment les vinculades als productes agroalimentaris), i incentivar la cuina de muntanya vinculada a la pagesia.

OBJECTIUS

Promoure una cultura d'alimentació sana, de qualitat i de proximitat a la població local a través de l'escola:

  • Territori educador: crear vincles entre la comunitat educativa i els agents socioeconòmics per a sensibilitzar sobre els valors territorials per al desenvolupament econòmic local i els reptes estratègics a escoles i als seus docents.
  • Afavorir el consum de proximitat a través de la generació del sentiment d'identitat i pertinença del producte local i vincular-lo a la innovació, empresa i emprenedoria.
  • Promoure el consum de productes agroalimentaris locals de qualitat i incentivar la cuina de muntanya vinculada a la pagesia.

 

PÚBLIC OBJECTIU

750 alumnes de 5 escoles (primària), centre de recursos pedagògics i personal docent.
Indirectament també als pares i mares dels alumnes, productors agroalimentaris, col·lectius de cuina i comerços de proximitat.

 

ACCIONS

Creació de vincles entre la comunitat educativa i agents socioeconòmics del territori:

  • Elaboració de material pedagògic sobre productes locals i activitats per a la seva producció/transformació i transferència, i programació de les unitats didàctiques a les escoles.

 Divulgació de les activitats econòmiques del territori i de la importància de consumir producte local en esdeveniments locals:

  • Promoció de les fires agroramaderes i alimentàries a les escoles mitjançant “La Tartana”, una “food truck” divulgativa del producte local i de la gastronomia del territori.

Campanya d'alimentació saludable i productes de proximitat a l'escola:

  • Material divulgatiu i sessions informatives sobre alimentació saludable i curs de cuina de muntanya per a pares i mares.
  • Introducció de productes locals en menjadors escolars i sessions de pràctiques per al personal de cuina i monitors.
  • Concurs de receptes de cuina de muntanya i edició d'un receptari.
  • Taller de cuina de muntanya a càrrec de l'Aula d'Hostaleria i associacions de cuina per mares i pares.

Promoció d'activitats de transformació artesana del producte local a l'escola:

  • Tallers de formació sobre productes i el seu procés de producció i visites a productors agroalimentaris per a alumnes de les escoles.

 

RESULTATS

  • 5 escoles que promocionen i introdueixen el producte local al menjador escolar.
  • 720 alumnes participants de 3 cicles formatius (inicial, mig i superior).
  • 24 productors que oferiran visites a les escoles (4 productors/producte).
  • Promoció amb la “food truck” a 6 fires ramaderes o agroalimentàries cada any.
  • 1.200 menús gratuïts repartits a les escoles per a consumir a la “food truck”.
  • 5 jornades de sensibilització anuals.
  • 4 tallers de cuina per a pares i mares anuals.
  • Edició de 2 receptaris de cuina de muntanya amb més de 150 receptes presentades al concurs de receptes.
  • 2 menús d’alimentació sana i de proximitat dirigida als pares i mares.

 

Valor afegit

El projecte “Territori Educador. Ens mengem les Valls” ha permès la creació de: 

Categoria del projecte
Valoració de les produccions locals / producció alimentària
Valoració de les produccions locals / producció ecològica
Valoració de les produccions locals / promoció, venda i difusió

GAL coordinador Associació per la Gestió del Programa Leader Ripollès Ges Bisaura

Grups GAL catalans socis

Associació per la Gestió del Programa Leader Ripollès Ges Bisaura

Altres GAL socis

Entitats col·laboradores

Ajuntament de Campdevànol
Ajuntament de Camprodon
Ajuntament d’Orís
Ajuntament de Ribes de Freser
Ajuntament de Sant Quirze de Besora
Ajuntament de Sant Vicenç de Torelló
Agència de Desenvolupament del Ripollès
Consorci de la Vall del Ges, Orís i Bisaura
Associació de Producte del Ripollès
Escola Pirineu
Escola Dr. Robert
Escola Mare de Déu de Núria
Escola Segimon Comas
Escola Lloriana

Altres actors locals implicats

Centre de Recursos Pedagògics del Ripollès
Associacions de productors agroalimentaris
Col·lectius de restauració

Anualitat 2016-2017

Anys execució 2

Pressupost total 66.600,00 €

Àmbit Catalunya

Web http://www.ripollesgesbisaura.org


Tornar Enrere
En "Tec", personatge creat pels materials didàctics (Associació Leader Ripollès Ges Bisaura)
Visita dels alumnes al productor local "Mas Magnet" (Associació Leader Ripollès Ges Bisaura)
Visita dels alumnes al productor local "Pirinat" (Associació Leader Ripollès Ges Bisaura)
Segueix-nos a Facebook Twitter