Capcalera_altres1
Formatges Artesans Sant Gil
Promotor NATIVITAT NINOT BONELL
Descripció

Sant Gil d'Albió és una empresa familiar dedicada a l'elaboració de formatges artesans. Va començar fa més de 25 anys com a complement de l'agricultura. Actualment elaboren uns 70.000 kg de formatge a l'any, de manera artesanal, obtenint un producte de la màxima qualitat. El seu emplaçament geogràfic, la Vall del Corb, també ajuda a donar caràcter a la seva producció: la Vall del Corb està situada al centre de Catalunya, entre les comarques de la Conca de Barberà i La Segarra, a cavall de les províncies de Lleida i Tarragona.

Sense oblidar les seves arrels, són una empresa dinàmica que creix, ampliant la gamma de productes i modernitzant les instal·lacions.  Intenten aconseguir la màxima qualitat en cada un dels formatges que surt del seu obrador, tractant artesanalment des de la quallada i l'emmotllat manual, fins al premsat, el salat i la maduració. La tecnologia permet de garantir la higiene en tot el procés d'elaboració. Especialment es vetlla en la maduració dels  formatges de pell florida, característica que  influeix en gran mesura en les seves qualitats sensorials i gustatives.

Actualment, exporten el 40% de la producció, especialment als Estats Units i a diversos països europeus.

Al llarg dels anys han rebut diferents reconeixements a la qualitat dels seus productes, són una empresa de referència en l'elaboració del formatge artesà a Catalunya, destacant en el formatge Garrotxa.

La participació en els fons Leader els ha permès realitzar les actuacions de millora següents:
  • Substitució del forjat de la planta primera en una superfície de 82,2m2, construïts amb bigues de fusta i revoltó de guix, en el que les bigues, presenten deformacions importants degut a l’estat de conservació de la fusta i no admeten rehabilitació. El nou forjat utilitzarà les mateixes parets de càrrega i sentit de les bigues existents i estarà format per perfils laminats IPN‐140 i revoltó ceràmic vist imitació del revoltó de volta catalana amb 5cm de xapa de compressió. Aquesta solució s’ha adoptat per tal d’aconseguir el mínim gruix en el forjat d’entre‐plantes, en total acabat 21cm que ens permetrà guanyar una mica d’altura en la Planta Baixa, que ho necessita i per altra banda ens interessa aquest tipus d’acabat vist en el sostre de la planta baixa.
  • Redistribució i condicionament de l’espai interior que ocupa el forjat per tal d'incorporar‐lo a l’activitat de la formatgeria amb les funcions de vestidors, oficines, serveis, arxiu i ampliació de magatzem, obrint noves comunicacions amb l’actual formatgeria amb l’habitatge particular i disposant d’una nova sortida i accés a les oficines amb l’exterior des del Carrer del Castell.
  • El sostre d’aquesta planta en rehabilitació format per biguetes pretensades de formigó i revoltó ceràmic, es va reconstruir totalment en l’ampliació de la formatgeria situada a la planta superior.
Valor afegit
  • És exemple d'una unitat familiar agrària de producció convencional que ha fet el pas a l'aprofitament d'un recurs propi, la ramaderia caprina, per obtenir un producte d'excel·lent qualitat, com ho demostren els premis que han obtingut.
  • Activitat que es desenvolupa en un entorn d'un alt potencial de descoberta, la Vall del Corb, a cavall entre la Conca de Barberà i l'Urgell. Aquesta localització ajuda a sumar elements característics als formatges que s'hi elaboren. 
Grups GAL
Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp (anteriorment Consorci Leader Priorat - Baix Camp i Consorci de Desenvolupament Alt Camp, Conca de Barberà i Anoia)
Anualitat 2016.2
Mesura Inversions per a la millora dels processos de transformació i comercialització dels productes agraris
Categoria del projecte
Valoració de les produccions locals / producció alimentària
Valoració de les produccions locals / promoció, venda i difusió

Tornar Enrere
Formatges Artesans Sant Gil
Segueix-nos a Youtube Linkedin Twitter Facebook

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar l'experiència de navegació i oferir-li continguts interessants mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Poden canviar la configuració o obtenir més informació a la nostra Política de cookies

Acceptar